Tilburgse Sint-Jozef blijft voorlopig open

Sint-Jozefkerk, Tilburg (bron: VVV).


Geen van de twee kerken in het centrum van Tilburg – de Sint-Jozefkerk en de Sint-Dionysiuskerk – gaat voorlopig dicht. Dat is vanochtend na afloop van de zondagsmis bekendgemaakt. Het bestuur van parochie De Goede Herder had eerder laten weten dat een van beide godshuizen vanwege financiële noodzaak aan de eredienst zou worden onttrokken. Maar inmiddels is een tussenoploskerksluitingsing gevonden, meldt Omroep Brabant.

Besloten is dat in de beeldbepalende Sint-Jozef aan de Heuvel nog één zondagsviering per week zal worden gehouden. Dat zou dan gebeuren in het middenschip; de zijbeuken worden dan bestemd voor andere activiteiten. De komende vijf jaar wordt de tijd genomen om meer onderzoek naar eventuele partiële herbestemming te doen.

De kans is aanwezig dat de Heuvelse kerk een viering blijft houden, maar het is de bedoeling dat de kerkelijke activiteiten zich meer rond de Sint-Dionysius (in de volksmond Heikese kerk) gaan concentreren.

Heikese kerk (bron: VVV).


Tegen het sluiten van de Sint-Jozefkerk werd de afgelopen weken actie gevoerd. Er werden spandoeken boven de ingang van de kerk gehangen. met de tekst: ‘Te koop? Nee, never.’ Ook werd bij het parochiebestuur protest aangetekend.

Uiteindelijk kwam het tot een gesprek tussen de bezorgde parochianen en het parochiebestuur. De leider van de protestgroep wees erop dat er in de Sint-Jozef “nog steeds een aardig levende kerkgemeenschap” is. Eventuele sluiting zou volgens hem daarom “doodzonde” zijn. Hij hoopte het parochiebestuur door “rumoer te maken” nog op andere gedachten te brengen zou zijn. Dat lijkt – in ieder geval voorlopig – te zijn gelukt.

“De komende vijf jaar zal het bestuur van de parochie benutten om, in goed overleg met het bisdom, te onderzoeken hoe een goede herbestemming van het kerkelijke complex aan de Heuvel gerealiseerd kan worden”, laat de parochie in een persbericht weten. “Waarbij ook de eventuele mogelijkheid tot behoud van een beperkte liturgische functie of kapelruimte zal worden meegewogen.”

bron: kro-ncrv/katholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *