Bezoek 10 musea

Alle musea zijn dicht maar dat staat een virtueel museumbezoek niet in de weg. 10 tips.

Google Arts and Culture

De moeder van alle online musea. Een werkelijk eindeloze schatkamer waar je via verschillende invalshoeken (kunstenaar, periode, zelfs kleur) kan rondsnuisteren. Met de Art Camera kan je dichter naar kunstwerken kijken dan eender welke museumsuppoost zal toelaten. Je vindt er ook iconische foto’s van historische figuren en gebeurtenissen. Ga naar Google Arts and Culture.

Vaticaanse Musea (Vaticaan)

De Vaticaanse Musea kan je ook online bezoeken. Niet helemaal ‘virtueel’ en dus enigszins beperkt, maar het is wel een goeie gelegenheid om ook minder bekende zalen te leren kennen. Naar de rondleiding.

Museum voor Schone Kunsten (Gent, België)

Laat je verrassen door een duik in de collectie van het MSK. Niet alleen door werken die in de zalen hangen, maar ook door werken uit het enorme depot van bijna 9.000 titels. Naar de website.

Het Achterhuis (Amsterdam, Nederland)

Velen gingen er op schoolbezoek, dus misschien is het een hernieuwde kennismaking met het Achterhuis van Anne Frank. Kijk rond en ontdek de plek waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 2 jaar onderdook en waar ze haar dagboek schreef. Naar de rondleiding.

British Museum (Londen, Groot-Brittannië)

Dit iconisch museum biedt een overzichtelijke virtuele rondleiding waarbij je in vijf thema’s — kunst en design, leven en sterven, kracht en identiteit, religie en geloof, handel en conflict — in de geschiedenis van vijf werelddelen terechtkomt. Naar de rondleiding.

Léon Spilliaert in de Royal Academy (Londen, Groot-Brittannië)

In the Royal Academy in Londen loopt nog tot eind mei een grote tentoonstelling rond de intrigerende Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert. Klara ging kijken en maakte voor haar nieuwe reeks Pompidou XL meteen ook 360° beelden. Naar de rondleiding.

Guggenheim Museum (New York, VS)

Via Google kan je ook binnenkijken in het befaamde Guggenheim Museum in New York. Vanop de spiraalvormige trappen kan je uitstapjes maken van de impressionisten naar hedendaagse kunst, en weer terug. Naar de rondleiding.

Collectie Musea Brugge (Brugge, België)

Musea Brugge is de overkoepelende organisatie van 14 Brugse musea. Beeldende en toegepaste kunst van de 15de tot en met de 21ste eeuw, ondergebracht in beschermde monumenten in de historische binnenstad van Brugge. Een schat aan kunst (en informatie) verzameld op één portaalsite. Ga naar de portaalsite.

Metropolitan Museum (New York, VS)

De website van het Metropolitan Museum of Art biedt de mogelijkheid om op trefwoord de enorme collectie te bezoeken. Via het trefwoord ‘christianity’ krijg je 667 kunstwerken voorgeschoteld. Ga naar de website.

Uffizi (Firenze, Italië)

Dit Florentijnse paleis herbergt één van de grootste kunstcollecties ter wereld uit de late Middeleeuwen en renaissance. De virtual tour kon beter, maar licht niettemin een tip van de sluier. En geeft meteen zin om nog eens ter plaatse te gaan, eens de coronacrisis bestreden … Ga naar de rondleiding.

• Zelf nog een tip? Reageer hieronder

Jeroen Bosch (attr.), 'De kruisdraging'. © MSK Gent

Jeroen Bosch (attr.), ‘De kruisdraging’. © MSK Gent

bron: kerknet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *