Gevangenen en slachtoffers schrijven tekst kruisweg 2020

Gevangenen, slachtoffers van misdrijven en bewakers in Padua zijn verantwoordelijk voor de meditaties van de Kruisweg in het Colosseum. De kruisweg wordt ieder jaar gehouden op Goede Vrijdag, dit jaar op 10 april. De paus gaat daarin voor..

Paus Franciscus heeft de gevangenen, het personeel en anderen rond het detentiecentrum Due Palazzi in de Noord-Italiaanse stad Padua uitgenodigd om de teksten te schrijven, zoals hij in een brief aan het Venetiaanse volk aankondigde. De brief verscheen dinsdag in het plaatselijke dagblad Il Mattino di Padova. “Ik koos de gevangenis zodat het deze keer weer de laatsten waren die het tempo voor ons bepaalden”, schreef de bisschop van Rome.

De meditaties omvatten een koor met de stemmen van mensen die deel uitmaken van de gevangeniswereld: slachtoffers, gevangenen, wetshandhavers, vrijwilligers, rechters, familie van gevangenen, iemand uit het onderwijs, uit de kring van de kerk, en een ten onrechte beschuldigde. Franciscus beschreef de gevangeniswereld als “een caleidoscoop van situaties” en er is altijd het gevaar dat slechts een deel de aandacht trekt ten koste van het geheel.

De meditatie had hem tijdens het lezen emotioneel geraakt, schreef Franciscus. Hij is er zich van bewust dat “het niet altijd gemakkelijk is om gerechtigheid en genade met elkaar te verzoenen”. Maar als dit lukt, versterkt het de hele samenleving.

De meditaties voor de kruisweg in het Colosseum komen elk jaar van andere persoonlijkheden die de paus uitnodigt. 
In 2019 schreef de Italiaanse religieuze Eugenia Bonetti, die campagne voert voor slachtoffers van mensenhandel, de teksten, het jaar daarvoor waren het schoolkinderen en studenten uit Rome. De kruiswegmeditaties kwamen nog nooit van gevangenen.

(Vaticaans nieuws – GS)

beeld:©nikolaassintobin.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *