Hoe het virus de clericale kerk ontmaskert

Door Massimo Faggioli voor La Croix

De auteur is sinds vorige week thuis in quarantaine.

Massale bijziendheid en coronavirus

Paus Franciscus wandelt door de verlaten straten van Rome

‘Waarom lezen we niet samen uit de bijbel in plaats van naar de mis op de computer te kijken?’ Zo reageerde onze acht jaar oude dochter afgelopen zondag toen we thuis samen de mis probeerde te vieren via het computerscherm.

Uit de mond van kinderen….
Onze dochter is eraan gewend dat ik in onze parochiekerk een van de mensen ben die communie mee uitreikt in de eucharistieviering. Zij bereidt zich nu voor op haar eerste communie, een plechtigheid die hoogstwaarschijnlijk zal worden uitgesteld.

Ze mist echt dat ze nu niet naar de mis kan. In onze parochie hebben we vrijwillige medewerkers die bijbel catechese geven tijdens de kinderwoorddienst, speciaal gericht op kinderen als mijn dochter, haar broertje en hun klasgenoten. Net als wij, heeft ze het moeilijk met de huidige situatie. Maar zo jong als ze is, het theologische kernpunt heeft ze goed door.

Afsluiten, sociaal afstand nemen en kerk zijn
De naar verwachting langdurige totale afsluiting en het sociaal afstand houden zet ons allemaal – op een nogal onverwachte en abrupte manier – ertoe aan om nieuwe manieren te ontdekken om kerk te zijn.
Natuurlijk moeten we niet romantiseren wat er gebeurt. Niet alleen de eucharistievieringen, maar ook de pastorale activiteiten van de kerk zijn bijna volledig gestopt. Dit is een ernstig probleem.

Een Italiaanse bisschop uit de regio Lombardije (ground zero van de pandemie in Italië) vertelde me over zijn grote bezorgdheid.
‘Voor ons bisschoppen is dit een soort spoedcursus in kerk en de media’, zei hij. ‘We kunnen de media gebruiken als vervanging van onze pastorale activiteiten, maar alleen tot op zekere hoogte.’ Veel bisschoppen uiten dezelfde zorg op sociale media. Een enkeling pleit voor “business as usual”. Die lijkt niet volledig te begrijpen wat er precies aan de orde is,  – niet alleen voor priesters, maar voor de hele gemeenschap – bij het verleggen van de grenzen nu sociale afstand van ons wordt gevraagd.

Een noodtoestand die onze theologie uitdaagt
Het coronavirus dwingt ons allemaal om het beleven van ons geloof opnieuw te doordenken, niet alleen met ons verstand, maar ook  visueel in uitbeelding,  emotioneel en vanuit ons menszijn.

Voor het volledige artikel klik hier

Vertaling en bewerking: redactie www.deroerom

Bron: La Croix International
beeld: © Vatican Media en Evandro Inetti/ZUMA Wire/MaxPPP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *