‘Houd je hart open, laat niet ook je geweten besmet raken’

De Kerk is geen gebouw, het is de gemeenschap. En daarmee kun je verbonden blijven. Bemoedigende woorden van jezuïet James Martin.

De corona pandemie is verwarrend en beangstigend, maar ze roept nog bijkomende vragen op voor gelovige mensen, schrijft jezuïet James Martin in America Magazine. Vanuit de Ignatiaanse spiritualiteit en zijn eigen ervaring reikt hij enkele adviezen aan.

Weersta paniek. Dit wil niet zeggen dat er geen reden tot bezorgdheid is, of dat we het goede advies van medische professionals en gezondheidsexperts moeten negeren. Maar paniek en angst komen niet van God. Rust en hoop wel. Je kunt wel degelijk op de crisis reageren met een innerlijk gevoel van kalmte en hoop.

Door je te verwarren en bang te maken, trekt paniek je weg van de hulp die God je wil geven. Paniek komt dus niet van God. Sint Ignatius stelt: Gods geest wekt moed en kracht, troost, inspiratie en rust op.

Vertrouw op de rust en de hoop die je je voelt. Dat is de stem waar je naar moet luisteren.

Demoniseer niet. Covid-19 is niemands schuld. Aan Jezus werd ooit de vraag gesteld: Wiens schuld is het dat deze man blind is geboren? Jezus antwoordt: Niemand. (Johannes 9,2) Ziekte is geen straf. Dus demoniseer niet en haat niet.

Veel dingen zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. Liefde hoort daar niet bij.

Zorg voor de zieken. Deze pandemie kan van lange adem zijn. Misschien sterven er mensen van onze familie of vrienden. Doe wat je kunt om anderen te helpen. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen, maar vergeet ook niet de fundamentele christelijke plicht om anderen te helpen. Ik was ziek en je kwam op bezoek, zei Jezus. (Matteüs 25) Sluit je hart niet voor vluchtelingen, daklozen en migranten, die nog meer lijden dan de algemene bevolking.

Houd je hart open voor ieder die het nodig heeft. Laat niet ook je geweten besmet raken.

Bid. Katholieke kerken over de hele wereld sluiten, missen zijn geannuleerd. Gelukkig kun je de mis volgen op tv, livestream of radio. En natuurlijk kun je ook nog alleen bidden. Onze kerk kent een lange traditie van spirituele gemeenschap: als je niet persoonlijk aan de mis kunt deelnemen, kun je nog met God verenigd zijn in gebed.

Wees daarin ook creatief. Je kunt zelf mediteren over het zondagse evangelie, een bijbelcommentaar raadplegen over de lezingen, je familie bij elkaar brengen om over het evangelie te praten of vrienden bellen en je ervaringen delen over hoe God voor je aanwezig is. Jezus zei: Waar twee of drie in mijn naam bijeenkomen, daar ben ik onder hen. (Matteüs 18,20) 

De kerk is geen gebouw is. Het is de gemeenschap.

De vervolgde christenen in de vroege kerk baden en deelden hun geloof in de catacomben, en wij kunnen hetzelfde doen.

Vertrouw erop dat God bij je is. Waarom gebeurt dit? Op die vraag bestaat geen bevredigend antwoord.

Het is de oeroude vraag naar het waarom van lijden. Dat blijft een mysterie. En een uitdaging: kun je in een God geloven die je niet begrijpt?

Tegelijkertijd weten we dat Jezus ons ook in het lijden vergezelt. Tijdens zijn openbare leven bracht Hij veel tijd met zieke mensen door. Hij begrijpt onze angsten en zorgen, niet alleen omdat hij goddelijk is en alles kent, maar ook omdat hij mens is en alles heeft ervaren. Ga in gebed tot hem. En vertrouw erop dat hij je hoort en bij je is.

Martin sluit af met een bemoediging: Vertrouw ook op mijn gebeden. We zullen hier samen doorheen gaan, met Gods hulp.

Bron: America Magazine/kerknet

beeld:© https://encrypted-tbn0.gstatic.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *