Indrukwekkende boodschap van ziekenhuis in Den Bosch aan zorgpersoneel

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft vanwege de golf coronapatiënten die Noord-Brabantse ziekenhuizen komende week verwachten, een videoboodschap voor het zorgpersoneel laten maken. In de video, waarin diverse bekende Brabanders aan het woord komen, wordt de medische en verpleegkundig medewerkers gezegd dat ze waarschijnlijk voor keuzes komen te staan die ze nooit eerder hebben hoeven maken.

Onder de bekende persoonlijkheden is bisschop Gerard de Korte. Hij spreekt zijn bijdrage uit staande op de Parade met op de achtergrond zijn kathedraal, de Sint-Jan van Den Bosch. Andere BN’ers die met Noord-Brabant zijn verbonden zijn zanger Gerard van Maasakkers, New Kids-acteur Tim Haars, PSV-directeur Toon Gerbrands, cabaretier Henry van Loon en journalist Theo Verbruggen. Laatstgenoemde werd geboren in Erp, het kerkdorp waar al zeven mensen zijn gestorven aan de gevolgen van COVID-19.

‘Straks komen de bergen’
De BN’ers betuigen hun respect en waardering over wat de zorgmedewerkers nu al doen. Maar ook wordt er op gewezen dat er de komende tijd nog veel meer van hen wordt gevraagd. “Het lijkt nu rustig, maar schijn bedriegt. Dit is eigenlijk pas het begin van de storm”, luidt het. “We zitten nu in de wandeletappe en straks komen de bergen.”

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care liet eerder al weten volgende week vijfhonderd tot duizend nieuwe patiënten op de ic’s te verwachten.

Zorgpersoneel komt waarschijnlijk voor lastige keuzes te staan, is de boodschap. Daarom wordt hun gevraagd zich voor te bereiden op de drukte “als professional, maar ook als mens”. “Pak als het kan nu je rust. Bereid je voor. Inhoudelijk, lichamelijk en geestelijk.”

Nieuwe cijfers
Vanmiddag is bekendgemaakt dat er het afgelopen etmaal in Nederland 30 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Het totaal aantal ‘coronadoden’ komt daarmee op 136, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Verder werden sinds gisteren 637 mensen positief getest op het virus, waardoor het totaal aantal besmettingen nu op 3.631 staat. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95. De meesten overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant. Het zijn er 1.180. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418).

In totaal zijn 836 mensen in een ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege het virus. Op de afdelingen intensive care (ic) liggen nu zeker 293 patiënten met COVID-19. Dat is het laatste cijfer van de Nationale Intensive Care Evaluatie, die continu nieuwe informatie krijgt over de situatie in ziekenhuizen.

Het RIVM gaat ervan uit dat meer mensen besmet zijn met het heersende coronavirus dan nu bekend is. Niet iedereen wordt meer getest.

Bevallen in hotel
Vanwege de overbelaste ziekenhuizen in Noord-Brabant kunnen zwangere vrouwen vanaf komende week poliklinisch bevallen in een speciaal ingericht geboortecentrum in een hotel in Uden. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen kwam samen met verzekeraars CZ en VGZ met dit initiatief om ziekenhuizen te ontlasten, nu ze zo druk zijn met de zorg van coronapatiënten. Het geboortecentrum komt in hotel Van der Valk Veghel-Uden, waar een aantal kamers geschikt worden gemaakt. Hier komen dezelfde faciliteiten en apparatuur als bij een normale poliklinische bevalling in een ziekenhuis. Vrouwen kunnen er samen met hun verloskundige terecht voor een veilige bevalling.

bron: kro-ncrv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *