Interactieve website haalt het stof van Guido Gezelle

De Openbare Bibliotheek van Brugge wil met dit initiatief het rijke leven en werk van de 19de-eeuwse Vlaamse priester-dichter belichten. De site laat zien hoe veelzijdig Gezelle was: priester, dichter, journalist, leraar, taalgeleerde en vertaler.

Guido Gezelle (1830-1899) was één van de belangrijkste Vlaamse dichters van de 19de eeuw, maar heeft voor veel mensen een wat stoffig imago. Een interactieve website, een initiatief van het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek van Brugge, moet dat verhelpen.

Het resultaat is alleszins geslaagd. Zijn leven, werk en tijd komen overzichtelijk en aantrekkelijk aan bod.

Een ‘Gedicht van de Maand’ leidt naar de acht poëziebundels die Gezelle bij leven publiceerde, en de evolutie daarin naar impressionistische natuurpoëzie. Je kunt ook een aantal clips bekijken die kunststudenten maakten op basis van gedichten van Gezelle.

In het Gezellearchief maak je kennis met Gezelles ‘woordentas’, een verzameling van niet minder dan 150.000 taalkundige fiches. Daarmee wilde Gezelle een woordenboek van de Vlaamse taal publiceren.

En waarom vertaalde Gezelle het indianenepos The Song of Hiawatha, en ontpopte hij zich tot een echte indianenspecialist? Je ontdekt het op de website…

Ga naar www.gezelle.be

bron: kerknet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *