Joodse organisaties hoopvol over openstelling Vaticaans archief

Het Vaticaan hoopt dat de openstelling van het archief kan bijdragen tot een genuanceerder beeld van de positie van de H. Stoel tijdens WO II.

Het Joodse Wereldcongres is blij met de beslissing van het Vaticaan om vandaag, 2 maart 2020, de archieven van paus Pius XII tot aan zijn dood in 1958 open te stellen voor historisch onderzoek. De openstelling valt samen met de 81ste verjaardag van de verkiezing van kardinaal Eugenio Pacelli tot paus Pius XII. Het Joodse Wereldcongres is een internationale organisatie die joodse gemeenschappen in een 100-tal landen vertegenwoordigt.

Joods-christelijke dialoog

Door aanhoudende inspanningen tussen de joodse gemeenschap wereldwijd en de katholieke Kerk in de decennia sinds WO II, is het Vaticaan een vriend en bondgenoot van het joodse volk geworden. De opening van de archieven is een cruciaal moment in de geschiedenis van de katholiek-joodse betrekkingen en onze voortdurende interreligieuze dialoog, zegt Ronald S. Lauder, de directeur van het Joodse Wereldcongres. Lauder hoopt dat de openstelling vragen zal beantwoorden over wat de Heilige Stoel al of niet deed voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Concrete hulp aan de joden Kipa/Apica/Apic

De 1,3 miljoen gedigitaliseerde en geïndexeerde documenten worden morgen opengesteld voor onderzoek. Zij zullen ook boeiende informatie opleveren over de hulp aan de joden. Van de 9.975 joden in Rome op de dag van de bevrijding aan het einde van WO II werden er 6.381 geholpen en beschermd door paus Pius XII, Vaticaanse instellingen en het vicariaat Rome. En dat terwijl de nazi’s niet ervoor terugschrokken om invallen te doen, ook in kloosters. Van de 235 kloosters in Rome kregen er tijdens de bezetting van Italië door de nazi’s minstens 60 te maken met een of meer razzia’s. Dat betekent een gemiddelde van twee invallen per week.  

De kerkhistoricus Hubert Wolf schat dat het nog 3 tot 4 jaar duurt voordat ernstige resultaten van het onderzoek in de archieven gepubliceerd zullen worden.

De Duitse kerkhistoricus prof Hubert Wolf, van de Universiteit van Münster, hoopt dat de openstelling toch nog nieuwe informatie zal opleveren over de Holocaust en de Jodenvervolging, al werd er over de houding van paus Pius XII en het Vaticaan al veel gepubliceerd. Vele vragen bleven onbeantwoord, zoals de relatie tussen het Vaticaan en de VS of de vraag waarom het tot in 1994 heeft geduurd voordat de Heilige Stoel Israël officieel diplomatiek heeft erkend. Hij hoopt ook op meer opheldering over de vlucht van prominente nazi’s na de Tweede Wereldoorlog via allerhande netwerken. Het is ook interessant om te weten te komen welke rol Pius XII en het Vaticaan via de contacten met Konrad Adenauer, Robert Schumann en Alcide de Gasperi hebben gespeeld bij de oprichting van de EU. Hubert Wolf, die bij zijn onderzoek nauw zal samenwerken met het Instituut voor Joodse Studies van de Universiteit van Heidelberg, hoopt dat de H. Stoel toestemming geeft om een deel van de documenten online te publiceren.

Bron: JWC/Vaticannews.va/CNA

beeld: © Kipa/Apic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *