Kritiek op Neocatechumenaat

Vincenzo De Luca, de gouverneur Campania, stelt het Neocatechumenaat verantwoordelijk voor de verspreiding van het coronavirus in de regio.

De Italiaanse afdeling van het Neocatechumenaat krijgt ernstige kritiek omdat het twee retraites in de Italiaanse provincie Salerno – een eind februari en een ander begin maart – toch heeft laten plaatsvinden, ook al was de ernst van de gezondheidscrisis en de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt toen al bekend.
Deze bijeenkomsten van leden die ook uit het zwaar getroffen Noord-Italië kwamen, droegen bij tot de verspreiding van het virus in de regio. In een op 17 maart gedateerd communiqué reageert de leiding van het Neocatechumenaat dat het de voorschriften van de overheid wel degelijk heeft gerespecteerd.

De retraite van 28 februari tot 1 maart trok destijds een 20-tal deelnemers, onder meer een 76-jarige man uit de naburige stad Bellizzi. Hij overleed op 10 maart aan de ziekte. Nadien werden zestien gevallen van infectie geregistreerd in de nabijgelegen gemeenten Sala Consilina, Polla, Atena Lucana en Caggiano. Volgens de gouverneur van de regio Campania, Vincenzo De Luca, werd tijdens de eucharistievieringen door de deelnemers wijn uit dezelfde kelk gedronken. Dat getuigt van een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid, reageert hij woedend.

Het Neocatchumenaat ging overigens niet als enige in de fout. In heel Italië stapelden zich gelijkaardige rampzalige inschattingsfouten op. Op woensdagavond 19 februari vond in San Siro het duel van de achtste finale van de Champions League plaats tussen Atalanta Bergamo en Valencia. Die wedstrijd werd door 40.000 mensen bijgewoond. Volgens artsen is dit evenement een van de belangrijke redenen voor het hoge aantal dodelijke slachtoffers door het coronavirus in Bergamo.   

Bron: La Croix

beeld: ©https://international.la-croix.com/uploads/news/2020/03/1584980345.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *