Paus bidt voor de getroffenen Coronavirus (update)

Sluiting Vaticaanse musea en opschorten kerkdiensten

Paus Franciscus bad voor ieder die getroffen was door het Corona-virus tijdens een Angelus-gebed daTot dusverre is er slechts één corona-geval opgetreden in het Vaticaan. De pauselijke kliniek, waar de patiënt donderdagavond werd behandeld, werd vervolgens gedesinfecteerd; deze zou midden in de week weer moeten openen.t via een beeldverbinding .

door Stefan von Kempis – Vaticaanstad

,,Ik ben in gebed verbonden met de mensen die lijden aan de huidige coronavirus-epidemie en met iedereen die voor hen zorgt”, zei de paus in de live uitzending vanuit de bibliotheek van het Apostolisch Paleis.

,,Ik sluit me aan bij mijn broeders in het episcopaat en moedig gelovigen aan om deze moeilijke tijd terug te vallen op de kracht van geloof, op zekere hoop en op ijverige liefde voor hun naaste. Moge deze vastentijd ons helpen de beproeving en pijn te begrijpen geïnspireerd door het evangelie! ‘

“Begrijp dit moment van beproeving”

Francis herstelt momenteel van een verkoudheid. Deze belette hem vorige week om de vastenretraite bij te wonen buiten Rome. In plaats daarvan trok hij zich terug in zijn woning, het Vaticaan Casa Santa Marta. Hij maakte op het scherm een goede indruk. Hij las zijn tekst voor, met een schilderij van de verrezen Christus op de achtergrond. 

“Een beetje vreemd, het Angelusgebed van een paus in een kooi,” grapte Franciscus aan het begin. “Maar we bidden het Angelus vandaag in deze vorm, om te voldoen aan nodige voorzorgen voor de gezondheid.” Na het Angelus-gebed, liet de paus de gelegenheid niet voorbijgaan om even uit het raam van het paleis te kijken om de mensen op het plein te groeten en te zegenen.

Het Vaticaan heeft zaterdag besloten het Angelus dat iedere zondag wordt gebeden, niet openbaar te laten plaatsvinden om het verzamelen van mensen voor en op het Sint-Pietersplein te voorkomen en daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Eerste “afgeschermde” Angelus sinds 1981

Het was de eerste keer sinds de moordaanslag op Johannes Paulus II in mei 1981 dat een paus de Angelus niet in het openbaar bad. Destijds heeft Johannes Paulus via een audioverbinding gesproken.

Gezien het Corona-virus heeft het Vaticaan deze zondag verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat Covid-19 zich verspreidt. De Vaticaanse Musea zijn gesloten tot 3 april. De opgravingen onder de Sint-Pietersbasiliek, het Museum van het Pauselijk Paleis in Castel Gandolfo met het bijbehorende park en de centrale musea van de pauselijke basilieken sluiten ook hun deuren tegen 3 april.

De autoriteiten van Vaticaanstaat volgen dus de nieuwste richtlijnen van de Italiaanse regering. De regering van premier Giuseppe Conte had zaterdag musea, theaters en bioscopen gesloten in heel Italië.

Vijf mensen in quarantaine

De Vaticaanse Verklaring benadrukt dat er tot nu toe slechts één Corona-geval in het Vaticaan is geweest. Ze geeft meer informatie over de zaak van afgelopen donderdag: “Een persoon uit het buitenland afkomstig, heeft de medische controle ondergaan in het Vaticaanse gezondheidscentrum.” Een dag later had ze symptomen van het virus en ze is in Gemelli kliniek onderzocht.
Vijf mensen hadden “nauwer contact” met de eerste persoon die besmet was met corona in het Vaticaan, ze zijn allen nu in quarantaine.

bron: Vaticaan nieuws

Het laatste nieuws:

De Italiaanse regering heeft bepaald dat in heel Italië ook godsdienstige vieringen vanaf vandaag tot 3 april moeten worden opgeschort om Covid-19 in te dammen. De Bisschoppenconferentie van Italië (CEI) heeft besloten met het decreet mee te werken. Dat betekent dat alle publieke heilige missen, kerkelijke huwelijkssluitingen en uitvaarten tot genoemde datum niet doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *