Romeinse opperrabbijn ergert zich aan Vaticaanse ‘voorbarigheid’

Riccardo Di Segni wordt op 20 september 2016 door paus Franciscus in Assisi begroet


De opperrabbijn van Rome, Riccardo Di Segni, heeft kritiek op “voorbarige” Vaticaanse interpretaties van de houding van paus Pius XII ten aanzien van de Jodenvervolging.

“Dit soort sensatiezucht, met kant en klare dossiers en snelle conclusies op een presenteerblaadje, is verdacht”, luidt een quote van Di Segni in de Italiaanse media (dinsdag jl.). De joodse leider reageerde op een paginagroot artikel dat maandag in de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano werd gepubliceerd, op de dag dat de archieven van het pontificaat van Pius XII voortijdig werden geopend.

In het artikel citeert Johan Ickx, hoofd van het archief van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel, uit bepaalde documenten die verzoeken om hulp van Joden aan Pius XII betreffen. Het gaat over gedetailleerde publicaties, die Pius XII zouden moeten vrijpleiten van het werkeloos toezien bij razzia’s en deportaties, suggereert de opperrabbijn. Deze publicaties kunnen gemakkelijk een boemerang worden, waarschuwt Di Segni.

Volgens hem deed het Vaticaan niets om de trein te stoppen die op 16 oktober 1943 1.022 Joden uit Rome wegvoerde richting de vernietigingskampen. De Vaticaanse hulp waar Ickx naar verwijst, zou vooral bedoeld zijn voor gedoopte Joden. “Eerst wordt gezegd dat het nog jaren onderzoek zal kosten, en nu wordt er al op de eerste dag een konijn uit de hoge hoed getoverd. Alstublieft, laat de historici hun werk doen”, aldus Di Segni.

De opperrabbijn wordt gesteund door de voormalige voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Rome, Riccardo Pacifici. Hoewel “er niets zal veranderen in de betrekkingen tussen ons en de Kerk van Rome”, zei Pacifici tegen Corriere della Sera, is hij het eens met de kritiek van Di Segni.

bron: kro-ncrv

beeld:©romadailynews.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *