Sant’Egidio ook nu solidair

Nu het coronavirus een grote impact heeft op ieders leven, blijft de Gemeenschap van Sant’Egidio bijzondere aandacht houden voor wie kwetsbaar is.

Ouderen en daklozen anders nabij zijn
Het coronavirus treft vooral ouderen, zieken en mensen die al verzwakt zijn, een doelgroep waar Sant’Egidio zich bij uitstek voor inzet. Ook nu we fysiek meer afstand moeten bewaren om anderen te beschermen, blijven onze vrijwilligers zich inzetten voor mensen op straat, voor ouderen en voor vluchtelingen zonder verblijfspapieren. We doen dat uiteraard met inachtneming van alle voorgeschreven veiligheidsmaatregelen. Isolatie en quarantaine blijken een belangrijk deel van de strategie om de pandemie in te dammen, maar dit mag geen aanleiding zijn om alleen met onszelf bezig te zijn en ouderen of daklozen aan hun lot over te laten.

Blijven bidden
Ook wie zich niet concreet kan inzetten voor deze mensen, heeft een belangrijk middel in handen: het gebed. Bidden voor de genezing van zieken, voor wie voor hen zorgt en voor een spoedig einde aan deze pandemie is een vorm van spiritueel verzet, in het geloof dat de Heer luistert naar ons bidden. Daarom roept Sant’Egidio op tot volhardend gebed, naast de aalmoes en het vasten een essentieel onderdeel van de Veertigdagentijd.
Onze gebedsbijeenkomsten gaan zoveel mogelijk door, uiteraard steeds met respect voor de regels van de burgerlijke en kerkelijke overheid. Daarnaast kunt u het gebed met Sant’Egidio op afstand volgen via internet. Iedere dag is er een gebed in het Engels in de kerk van Sant’Egidio in Rome dat vanaf 19 uur te volgen is via www.santegidio.org
In het Nederlands is het gebed vanuit Antwerpen op maandag, woensdag en vrijdag online te volgen om 20 uur via www.santegidio.be  en via de Facebookpagina van Sant’Egidio in België. En op dinsdag om 16 uur en op vrijdag om 20 uur is het gebed vanuit de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam te volgen via onze Facebookpagina.

Het is onze ervaring dat een wetenschappelijk verantwoorde aanpak en een spirituele strijd in het gebed elkaar niet uitsluiten, maar elkaar juist aanvullen. Alleen zo kan de ziekte – die een uiting is van de macht van het kwaad – uiteindelijk worden overwonnen. Sant’Egidio nodigt iedereen uit om samen met ons moedig en vol vertrouwen deze strijd aan te gaan.

Niet de eerste keer
Het coronavirus bedreigt op dit moment vooral Europa, en de rijkere delen van de wereld. Sant’Egidio heeft ervaring met het bestrijden van pandemieën zoals Ebola en Hiv-Aids, met name in Afrika. En het is onze ervaring dat een wetenschappelijk verantwoorde aanpak en een spirituele strijd in het gebed elkaar niet uitsluiten, maar integendeel elkaar aanvullen. Alleen zo kan de ziekte – die een uiting is van de macht van het kwaad – uiteindelijk worden overwonnen. Sant’Egidio nodigt iedereen uit om samen met ons moedig en vol vertrouwen deze strijd aan te gaan.

bron en beeld: © sant’egidionederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *