Selfies op de kerkbanken en gezamenlijk online koffiedrinken

De coronacrisis zet door en in deze tweede week van sociale onthouding lijken mensen creatiever te worden in het onderhouden van sociale contacten. Op verschillende plekken in het land organiseren kerken online live vieringen of worden video’s opgenomen om thuis te bekijken. Maar in het dorpje Zuidhorn en in het plaatsje Dieren gaan ze net een stapje verder.

Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus. De komende tijd zullen veel mensen hulp nodig hebben. KRO-NCRV Protestant zet graag de initiatieven van de protestantse kerken in Nederland in de schijnwerpers. #Metopenhart komen we samen deze bijzondere tijd door.

Selfies op de kerkbanken

Lege stoelen tijdens de kerkdienst is een gek gezicht. Tenminste, dat vond dominee Kees Bochanen van de Protestante Gemeente Dieren in Gelderland. Op Facebook zag hij een priester uit Italië die de kerkbanken gevuld had met selfies van zijn gemeente. “Het idee sprak mij erg aan. Vorige week hebben we voor het eerst een onlineviering uitgezonden, maar toen waren de stoelen nog leeg. Met de foto’s van gemeenteleden ben je als voorganger toch iets minder eenzaam.”

De gemeente reageerde enthousiast. Daarom hangen er inmiddels ongeveer vijftig foto’s op de stoelen van de Ontmoetingskerk. Bochanen: “Voor de gemeenteleden is het ook fijn om te weten, dat ze op deze manier toch in de kerk zijn. Maar gek is het wel, kerk op afstand zijn. Niks is meer vanzelfsprekend en je moet alles opnieuw uitvinden. Toch denk ik dat het belangrijk is dit soort kanalen optimaal te gebruiken. Zo kun je toch met elkaar in contact blijven en verbinding maken.”

Online koffie drinken

Niet alleen Bochanen zoekt naar een creatieve manier om contact te houden met zijn gemeente. Hesther Wouda is predikant van de Dorpskerk in Zuidhorn, een dorp in de provincie Groningen. “We waren aan het zoeken naar een manier, net als iedereen, om elkaar toch te kunnen ontmoeten op zondag. Er zijn op dit moment veel vieringen online of op tv. Wij hebben dat in Zuidhorn nog niet gedaan, maar om elkaar toch te kunnen spreken en even te horen hoe het met iedereen gaat, bedachten we de online koffieochtend.”

Vanuit huis kon iedereen online via een app inbellen en elkaar toch even zien en spreken. Het was wel even wennen, maar zeker voor herhaling vatbaar. “Normaal praat iedereen door elkaar met het koffiedrinken na de dienst, maar met zo’n online medium kan dat natuurlijk niet. Je moet toch om de beurt praten, maar dat ging wel heel goed. Het is toch leuk om elkaars gezicht even te zien, dat is toch echt wel de meerwaarde van videobellen.”

bron: kro-ncrv/protestant

beeld:©https://np-kroncrv-v2-staging.s3.amazonaws.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *