Uitvaart Ernesto Cardenal verstoord

De doodskist van Ernesto Cardenal tijdens zijn uitvaart (foto: EPA).


De uitvaart van de Nicaraguaanse priester Ernesto Cardenal dinsdag in de kathedraal van Managua werd verstoord door een hondertal aanhangers van president Daniel Ortega. Diens autoritaire optreden was in 1994 de aanleiding voor Cardenal om zijn lidmaatschap van de Sandinisten op te zeggen.

De Sandinistische verstoorders van de uitvaart schreeuwden ‘verrader’ richting de doodskist. Ook enkele deelnemers aan de requiemmis werden door de fanatici geschoffeerd en belaagd. Aanwezige journalisten zouden zelfs zijn geslagen.

Ortega gedraagt zich de laatste tijd als een dictator. Kritiek verdraagt hij niet en tegenstanders van zijn bewind worden geïntimideerd of vervolgd. Zijn trouwe aanhangers blijven hem prijzen als de held die eind jaren zeventig de aanvoerder was van de strijd tegen de corrupte Samoza-dictatuur.

Lees: Nicaraguaanse priester en politicus Cardenal overleden

De in zijn land geliefde Ernesto Cardenal stierf zondag op 95-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was een van de belangrijkste dichters van Latijns-Amerika. Als links geëngageerde intellectueel sloot hij zich aan bij het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN). Toen de Sandinisten in 1979 aan de macht kwamen Cardenal Nicaragua’s eerste minister voor Cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *