Vaticaan: de koepel van de Sint-Pieter in restauratie

Sinds enige tijd ligt er een indrukwekkende steiger onder de koepel van St. Pieter. Deze blijft daar een jaar of vier. De koepel moet grondig worden gerenoveerd.

Reiniging, beveiliging en bescherming

In het bijzonder zullen de 16 dubbele steunberen van de koepeltrommel worden gerenoveerd, zei Luca Virgilio, architect van het bouwbureau van de Sint-Pieter. De maatregelen omvatten het reinigen, beveiligen en beschermen van de structuur van de 36,6 meter hoge trommel. Het is de bedoeling ,,de oude pracht terug te geven aan de complexe architectonische structuur van de basiliek”. In het begin zal een onderzoek met een laserscanner worden uitgevoerd, “daardoor zal een beter begrip verkregen worden over de complexe architecturale structuur van Michelangelo en Giacomo Della Porta. beter te begrijpen.” Vervolgens moet het oppervlak van de travertijn worden gereinigd envan een beschermlaag worden voorzien, maar zonder het patina van de eeuwen volledig weg te nemen. Bovendien zal het bliksemafleidersysteem bij de tijd worden gebracht.

Uitgebreid gevelwerk sinds 2000

Het restauratietraject begon in 2000 begon, met de voorgeven van de basiliek. De overige buitenmuren van de kerk volgden in 2007, net als twee kleinere koepels op het dak. De andere twee zouden nu ook moeten volgen.

De bouw van de hoofdkoepel van de Sint-Pietersbasiliek is begonnen onder leiding van Michelangelo (1475-1564) en wordt beschouwd als de grootste vrijdragende bakstenen structuur ter wereld. In 1591 werd de koepel voltooid onder Giacomo della Porta (1535-1615). De koepel heeft een diameter van 42,34 meter en een hoogte van 43,20 meter.

(of / kna – mt)

beeld© Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *