Vaticaans rechtssysteem hervormd

Paus Franciscus heeft een nieuwe wet afgekondigd ter hervorming van het gerechtelijk apparaat van Vaticaanstad.

De nieuwe wet (nummer CCCLI) “voorziet in een borging van de onafhankelijkheid van de gerechtelijke instanties en magistraten die alleen afhankelijk zijn van de Hoogste Pontifex, die hen benoemt”, aldus het Vaticaan. Het gaat erom dat de instanties hun macht onpartijdig uitoefenen en rechtstreeks beschikken over de gerechtelijke politie.

De wet stelt verder specifieke eisen aan de benoeming van magistraten. Zij dienen universitaire professoren te zijn en te beschikken over “een duidelijke reputatie, met aantoonbare ervaring op justitieel of forensisch gebied, in burgerlijke, strafrechtelijke of administratieve zaken”.

Voortaan heeft het Kantoor van de Promotor van Justitie (de hoofdaanklager) een autonoom hoofd, “dat losstaat van dat van het Gerecht”.

Vaticaanstad is een soevereine staat, met de paus als absolute vorst. Strikt genomen bestaat er geen trias politica, de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht. Met de nieuwe wet moet er meer onderscheid komen tussen de zittende en staande magistratuur.

bron:vatican news/kro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *