Vier Zusters van Schijndel overleden aan corona (update)

Uit mededeling op de eigen website van de Zusters van Liefde (31-03)wordt duidelijk dat het overlijden van twee zusters aan het virus kan worden toegeschreven (red.)

In Noord-Brabant slaat SARS-CoV-2 hard toe. Er zijn volgens het RIVM nu 2.748 coronapatiënten. Het aantal overledenen is zo hoog dat uitvaartondernemingen onder zware druk staan. Vooral in het oosten van de provincie is de toestand ernstig. Zo maakte het tv-programma Nieuwsuur zaterdagavond melding van vier overleden leden van de Congregaties van de Zusters van Liefde in Schijndel. Bij twee zusters was COVID-19 geconstateerd; de andere twee waren niet getest maar hadden wel de coronasymptomen.

Ook in het klooster van de Zusters van Liefde in Tilburg waren er twee overlijdens van coronapatiënten te betreuren. Maar daar was ook goed nieuws. Zuster Adelaïda, geboren als Ria van den Berkmortel, werd besmet met SARS-CoV-2, maar de 90-jarige religieuze is inmiddels herstellende.

In Noord-Brabant ontstaan volgens Nieuwsuur nieuwe rituelen rond het afscheid van dierbaren. Dat is bijvoorbeeld het geval in Boerdonk, een dorp van achthonderd inwoners. Een van de doden is Jan Penninx, mede-oprichter van voetbalclub RKSV Boerdonk, waarvan 350 dorpsbewoners lid zijn. Hij overleed afgelopen week aan het coronavirus, net als zijn vrouw. Normaal zou het dorp zijn uitgelopen voor zo’n afscheid, maar dat kan nu niet. RKSV-voorzitter Mieke van der Doelen heeft haar dorpsgenoten gevraagd om de vlag halfstok te hangen.

“Als eerbetoon voor Jan en zijn vrouw en al die mensen die hiermee te maken hebben. Want het is te bizar voor woorden hoeveel mensen er ziek zijn, in het ziekenhuis hebben gelegen of liggen, die thuis in quarantaine hebben gezeten of al helaas ontvallen zijn in dit kleine dorpje”, zegt Van der Doelen voor de camera van Nieuwsuur.

Het AD schreef zaterdag dat het coronavirus mogelijk al vóór carnaval in Nederland was. Dat blijkt uit een enquête onder onder zorgmedewerkers van de Noord-Brabantse ziekenhuizen. Bij 7 van de 86 medewerkers met corona ontstonden al klachten voordat op 27 februari het coronavirus formeel voor het eerst werd vastgesteld.

Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis (regio Breda) denkt dat het carnaval mogelijk een katalysator is geweest bij de verspreiding van het virus. Dat zou verklaren waarom Noord-Brabant harder is getroffen dan andere provincies.

Het aantal officieel geregistreerde coronapatiënten in Noord-Brabant liep zaterdag met 260 op tot 2.748, terwijl in heel Nederland dit aantal met 1.159 steeg naar 9.762. Het aantal besmettingen is veel hoger, omdat niet iedereen die symptomen heeft, wordt getest.

Uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) blijkt dat nu ruim 900 coronapatiënten op ic-afdelingen van ziekenhuizen liggen.

bron: kro-ncrv/katholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *