Doodstraf wereldwijd op terugtocht

Wereldwijd zijn er in tien jaar tijd minder officieel doodvonnissen bekendgemaakt – volgens een rapport dat dinsdag is gepubliceerd door de mensenrechtenorganisatie “Amnesty International”.

Het aantal executies is internationaal gedaald met vijf procent in 2019 – tot ten minste 657 gevallen vergeleken met ten minste 690 in 2018, volgens het doodstrafrapport van Amnesty 2019 . Het aantal daalde voor de vierde keer op rij. Dit positieve signaal laat zien dat steeds meer landen dit soort straffen afschaffen, zei Amnesty. Volgens het laatste rapport waren dat er 106.

“Onmenselijke en walgelijke straf”

“Het is een onmenselijke en weerzinwekkende straf en er is geen betrouwbaar bewijs dat de doodstraf criminelen meer afschrikt dan gevangenisstraf”, zegt Clare Algar van Amnesty.

China blijft toonaangevend

Tegelijkertijd bevat het Amnesty-rapport over de doodstraf ook nieuwe negatieve records: zo steeg het aantal executies in Saoedi-Arabië in 2019: vorig jaar werden daar 184 mensen geëxecuteerd, in 2018, 149. Meer dan de helft van de ter dood veroordeelden waren buitenlanders en velen van hen werden tot ‘terroristen’ en sjiieten verklaard, die werden gemarteld om schulden toe te geven. Volgens Amnesty worden de meeste doodvonnissen nog steeds in China voltrokken, al is het exacte aantal alleen bekend bij de regering. Het rapport vermeldt het aantal executies in de Volksrepubliek als “duizenden”; gevolgd door Iran (ten minste 251), Saoedi-Arabië met de 184 reeds genoemde executies en Irak (ten minste 100) en Egypte met ten minste 32 executies in 2019.

Paus Franciscus: duidelijk nee tegen de doodstraf 

In 2018 heeft de katholieke kerk haar ‘nee’ tegen de doodstraf nog eens duidelijk geformuleerd: paus Franciscus keurde een nieuwe formulering in de catechismus van de katholieke kerk goed. De leer van de kerk is nu: ‘in het licht van het evangelie kan de doodstraf niet worden toegepast omdat ze de onschendbaarheid en waardigheid van de persoon schendt..”

“Daarom is de kerk vastbesloten haar invloed over de hele wereld aan te wenden om deze onmenselijke straf af te schaffen. ‘

(Amnesty International / Sir – SST/ vatican news

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *