Griekenland: Orthodoxe Kerk stelt viering Pasen uit

In tegenstelling tot het Vaticaan heeft de Grieks-orthodoxe kerk besloten om Pasen niet op de gebruikelijke paasdatum te vieren vanwege de aanhoudende Corona-crisis.

De paasviering met geestelijken en gelovigen zal nu, uitgesteld, gevierd gaan worden op 26 mei, een dag voor de orthodoxe hemelvaartsdag, verklaarde de Permanente Synode van de Grieks Orthodoxe Kerk afgelopen woensdag. Voorlopig riep de Permanente Synode, onder leiding van aartsbisschop Hieronymos, ook de gelovigen op om zich te houden aan het verbod op religieuze vieringen in Griekenland – deze werd medio maart opgelegd om COVID19-infecties te beteugelen.

De Grieks-orthodoxe metropoliet in Duitsland zei dat het de bedoeling is in orthodox Duitsland Pasen te vieren op 19 april, – een week na de katholieke paasvieringen. Dat is gebaseerd op de beslissingen van het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel.

De Oosterse Kerken bepalen Pasen en Hemelvaart volgens de oude Juliaanse kalender en hanteren een andere methode van berekening van de paasdatum dan de Westerse Kerken, die de Gregoriaanse kalenderhervorming van de 16e eeuw overnamen. 
In 2025 valt de paasdatum van beide kerken weer samen.

(kna -mt/vatican news)

beeld: © Pasen op Corphu Griekenland, wordpress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *