Het Vaticaan moet besparen

Blik op het Sint-Pietersplein in Rome © SIR

Volgens de Italiaanse krant Il Fatto Quotidianocirculeert inVaticaanstad een intern document over besparingen om de financiële gevolgen van de coronapandemie op te vangen en een faillissement te vermijden. De sluiting van instellingen zoals de Vaticaanse Musea (sinds 9 maart), een van de belangrijkste bronnen van inkomsten, betekenen een ernstige financiële tegenvaller voor het Vaticaan. Al vanaf 12 maart werd een reeks maatregelen van kracht om de bedrijfskosten van Vaticaanstad te drukken, schrijft de krant.

Het document is van de hand van kardinaal Giuseppe Bertello, het hoofd van het gouvernement van Vaticaanstad. Heft geeft economische richtlijnen aan de ambtenaren die de instandhouding van de werkgelegenheid en de uitbetaling van lonen moeten garanderen. Meteen werd een pak bezuinigingen van kracht, onder meer besparingen op de kosten voor extern advies, de opschorting van contracten voor onbepaalde tijd, een aanwervingstop en de tijdelijke opschorting van de uitbetaling van overuren, tenzij dieom institutionele redenen essentieel zijn.

Het personeel wordt aangemoedigd om resterende verlofdagen, compensatie voor overuren en vakantiedagen van het lopende jaar in arbeidsluwe periodes op te nemen. Alle evenementen van 2020, onder meer conferenties, congressen, tentoonstellingen … maar net zo goed alle zakenreizen en aankopen van onroerend goed van dit jaar worden geannuleerd.

Bron: Il Fatto Quotidiano/I.Media/kerknet

beeld:© sint pietersplein vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *