Film Kamp Haaren – Leven tussen vrees en vrijheid

Een film van Ellen van Kempen, in opdracht en onder redactie van de Stichting Gedenkplaats Haaren.

Tijdens de Duitse bezetting was het grootseminarie in Haaren vanaf november 1941 een gijzelaarskamp en vervolgens, vanaf voorjaar 1942, een “Polizeigefängnis” voor verzetsstrijders, Joodse burgers en geheim agenten van het beruchte Englandspiel.

Documentaire

Cineaste Ellen van Kempen maakt een documentaire, waarin menselijke gedragingen en emoties getoond worden, die tijdens de oorlogsjaren in Haaren huisden en die, ná de oolog tot aan de dag van vandaag, herinneringen waarborgen en betekenis geven aan ons leven nu.

Het dramatische verhaal van de gijzelaars en gevangenen, waaronder ook vrouwen en kinderen, is tot nog toe onderbelicht gebleven. De documentaire maakt hun verhaal zichtbaar en creëert nieuwe (collectieve) herinneringen. In het verhaal staan verdriet, onmacht en tragedie centraal. Daarnaast ontstonden ook onderlinge verbondenheid en saamhorigheid, soms zelfs tussen gevangene en bewaker.

Het gebouw (Rijksmonument), waar Kamp Haaren gevestigd was, heeft tot 75 jaar na de bevrijding haar oorspronkelijkheid behouden, zodat het ook steeds een essentiële en “levende” plaats van herinnering was. Tot op 31 augustus 2019, toen de grote brand bijna het gehele gebouw verwoestte. Alleen de grote kapel, het atrium en de “verhoor-” en de “dokters-kamer” bleven gespaard. Hier waren de werk- en archiefruimtes van Gedenkplaats Haaren ondergebracht.

De film/documentaire zal in de toekomst een vaste plek binnen de exposities van Gedenkplaats Haaren krijgen. Ook is het de bedoeling de film op diverse televisiezenders uit te zenden en op landelijke en regionale festivals te vertonen. Een voorproefje van de documentaire kunt u zien op: https://vimeo.com/360356125

De financiering van de film was bijna rond, mede dankzij de bijdragen van het “Prins Bernhard Cultuurfonds”, de Gemeenten Haaren en Sint-Michielsgestel, Cello Zorg, de Rabobank Hart van Nederland en Fundatie Jeanne van Diessen.

Door de grote brand op 31 augustus 2019 ontstond een groot gat in de financiën van onze Stichting. Toch willen we de film graag afmaken zoals we die voor ogen hadden: met persoonlijke verhalen, met animatie, met drone shots en met orginele muziek.

Op de aftiteling van de documentaire komt een lijst van de personen en de instanties die ons financieel geholpen hebben en van hen die ons nog gáán helpen.

Hiervoor krijgt u:

– uw naam en woonplaats (indien gewenst) op de aftiteling van de documentaire;

– een VIP-kaart (incl. entree á € 20) voor de première van de film op 9 mei 2020;

– een eigen exemplaar van de film (op USB-stick).

U kunt uw bijdrage storten op: NL78 RABO 0118146106

ten name van: Stichting Vriendenkring Haaren 1940-1945

met de omschrijving “Film“, vergeet niet uw naam, postcode en huisnummer en mailadres erbij te vermelden (de naam die u hier invult zal desgewenst op de aftiteling vermeld worden).

Datum: 9 mei 2020

Tijd: 13:30 – 17:00 uur

Locatie: Cultuurcentrum Tilliander, Spoorlaan 82c, Oisterwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *