Goede Herderparochie Drenthe in zwaar weer

De Parochie van de Goede Herder in Zuidoost-Drenthe is door de coronacrisis in zwaar weer terechtgekomen. Op de parochiële website worden parochianen opgeroepen een vrijwillige bijdrage te doneren de financiële problemen kleiner te maken.

De betreffende parochie, met drie kerken in Emmen en één in Erica, heeft al jaren te maken met dalende inkomsten doordat er steeds minder mensen lid zijn. Door de coronacrisis loopt de kerk naar eigen zeggen nog eens duizenden euro’s extra mis.

Pastoor van de Goede Herder-parochie is pastoor Peter Stiekema, die in maart van dit jaar nog te zien was in KRO Geloofsgesprek. Hij legt tegenover RTV Drenthe uit dat de tekorten vooral zijn te wijten aan gederfde inkomsten door gebrek aan zaalverhuur, uitvaarten, bruiloften en collectes.


“In de laatste jaarrekening was het 48.000 euro. Dat loopt nu dus op tot 68.000 euro. De kerk kan dit niet jaar in, jaar uit aan en het is nog maar de vraag hoe zich dit rondom de coronacrisis verder ontwikkelt”, zegt pastoor Stiekema. “Straks in juli mogen we weer open voor maximaal honderd mensen. Maar er moet wel een cirkel van anderhalve meter om die mensen heen. Er zijn maar weinig kerken in Nederland die dan nog honderd mensen kwijt kunnen!”

Op de vraag van RTV Drenthe of zijn parochie geen geld kan krijgen uit de grote pot van het Vaticaan, moet de pastoor lachen: “Dat is echt een fabeltje, dat de Rooms-Katholieke kerk over een grote berg geld beschikt. Dat zou net zo zijn dat ik zou zeggen: ‘Uw overheid heeft een grote berg geld, dan krijgt u daar toch gewoon iets van.’ Zo werkt het niet. Als je het hebt over fake news, dan heb je daar nu een mooi voorbeeld van. Die grote berg met geld, die is er niet.”

Zoals de Goede Herder-parochie van Emmen en Erica zijn er in Nederland meerdere plaatselijke geloofsgemeenschappen die vanwege de coronacrisis te kampen hebben met financiële tekorten door gederfde inkomsten. Ook kloosters hebben het zwaar. Naast het relatief groot aantal kloosterlingen die overleden ten gevolge van COVID-19, is ook het voorbestaan van de kloosters in geding. Door de lockdown komt er veel minder geld binnen. “Door de coronamaatregelen zijn gastenverblijven gesloten en de verkoop van onder meer wijn en abdijbier en andere kloosterproducten is deels stilgevallen”, zegt woordvoerder Erica Op ’t Hoog de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) in een bericht dat op 17 mei werd gepubliceerd in het AD.

bron: kro-ncrv

beeld: kro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *