Het valt niet mee om katholiek te zijn

  • Anne-Christine Girardot  21 mei 2020, 09:00 

Het valt niet mee om katholiek te zijn. Ik kan dit belangrijk onderdeel van mijn leven, waar veel van mijn keuzes en reflecties op stoelen, niet delen met menige vrienden, kennissen, familieleden en collega’s. Vaak stuit ik tegen verbazing of onbegrip als ik verklap dat ik katholiek ben. Ik behoor tot een bubbel.

beeld John Gruter

Buiten mijn bubbel ontmoet ik mensen die katholiek of protestant zijn opgevoed maar ‘er niets meer aan doen’ (door onverschilligheid of teleurstelling) of mensen die ‘spiritueel zijn zonder zich te identificeren met een bepaald religieuze stroming’. In hun zoektocht naar ‘iets meer’ snuffelen ze overal behalve in de katholieke kerk. Liever een dure cursus zen-boeddhisme volgen dan gratis naar de mis te gaan. De traditionele kerkdienst is niet sexy en als ik heel eerlijk ben, ga ik ook niet meer regelmatig naar de kerk. Ook voor de coronatijd.  

De vergrijzing, de mannelijke cultuur, de eenzaamheid, de strenge moraal, de schandalen en de zovele nieuwe onthullingen, dit alles maakt het moeilijk om me nog thuis te voelen tussen de koude muren die lijken te veel geheimen te verzwijgen. Ik moet even frisse lucht halen buiten de kerk!

lees de volledige column in het Nederlands Dagblad

beeld:© John Gruter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *