Limburgse bisschop zal voorganger Gijsen niet rehabiliteren

Bisschop Harrie Smeets van Roermond zal zijn voorganger Jo Gijsen niet rehabiliteren. Dat laat hij weten aan ‘Stichting Sint Jan voor eerlijk proces’. Een woordvoerder van het bisdom Roermond bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in dagblad De Limburger.

De stichting had gevraagd om rehabilitatie van Gijsen. Tegen hem waren klachten ingediend, die een door het bisdom ingestelde onderzoekscommissie in 2014 gegrond verklaarde. Hij werd ervan beschuldigd twee jongens te hebben betast in de tijd dat hij nog geen bisschop was.

De stichting vindt dat de commissie de klachten te gemakkelijk heeft gegrond verklaard. Daarom verzocht zij Smeets om rehabilitatie.
Smeets laat in een brief aan de stichting weten dat het bisdom zich conformeert aan het beleid en de klachtenprocedures die binnen de kerk zijn afgesproken. Zolang dat beleid niet wordt veranderd, wil de bisschop daar niet van afwijken.

De stichting verwees naar een uitspraak van de rechtbank in 2018. Die oordeelde dat de procedure tegen Gijsen onzorgvuldig was geweest. Maar volgens Smeets betekent deze uitspraak niet, dat het misbruik niet heeft plaatsgevonden. De rechtbank liet zich volgens hem niet uit over schuld of onschuld van Gijsen, maar constateert dat het geen gemakkelijke zaak zal zijn om het bewijs voor onschuld te leveren, aldus Smeets.

“Wanneer de stichting van mening is dat dit bewijs wel te leveren is, staat het haar vrij daartoe een procedure te starten”, besluit de bisschop zijn reactie.

Jo Gijsen was bisschop van Roermond van 1972 tot en met 1993 en was zeer omstreden. Hij was door de heilige paus Paulus VI aangesteld om de in de ogen van het Vaticaan te vrijzinnige Nederlandse kerkprovincie weer in het gareel te brengen.
Gijsen stichtte het Diocesaan Grootseminarie Rolduc, waar een groot deel van de huidige Nederlandse bisschoppen hun priesteropleiding volgden, onder wie Harrie Smeets.

Op de zetel van Roermond werd Gijsen opgevolgd door Frans Wiertz. Drie jaar na zijn aftreden werd Gijsen bisschop van Reykjavik, IJsland. Dat bleef hij tot 2007. Hij stierf op 24 juni 2013 in Sittard.

bron: kro-ncrv/katholiek
beeld: © wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *