Liturgieprefect boos over “afhaalhosties”

Curiekardinaal Robert Sarah heeft zich fel uitgesproken tegen ‘afhaalhosties’ en ‘doe-het-zelf-communie’. De prefect van de Congregatie van de Goddelijke Eredienst en de Sacramentendiscipline is geschokt dat er kerken zijn die gelovigen vanwege de coronacrisis geconsacreerde hosties in plastic zakjes of enveloppen aanbieden.

“Nee, nee, nee, dat is absoluut niet mogelijk. God verdient respect, je kunt hem niet in een zakje stoppen”, zei kardinaal Sarah in een zaterdag gepubliceerd interview met The Daily Compass.

“Wij gaan op een een waardige manier te communie, waardig tegenover God die tot ons komt”, aldus een verbolgen Sarah, die ervoor waarschuwt dat het Allerheiligste Sacrament niet mag worden behandeld als een banaal object. “We zijn niet in een supermarkt. Dit is totale waanzin.”

Recentelijk werd in enkele Italiaanse parochies het idee geopperd om, rekening houdend met het besmettingsgevaar, kerkgangers zelf geconsacreerde hosties te laten pakken. De hosties zouden dan voordien stuk voor stuk in zakjes zijn gestopt. Dit idee is in sommige kerken in Duitsland al in praktijk gebracht. Sarah zegt daarover: “Helaas worden er in Duitsland veel dingen gedaan die niet katholiek zijn. Maar dat betekent niet dat die moeten worden nagevolgd.”

Onlangs zou de kardinaal een bisschop hebben horen zeggen dat er in de toekomst geen eucharistievieringen meer zouden zijn, maar alleen nog maar woorddiensten. “Maar dat is protestantisme,” zei de uit Guinee afkomstige kardinaal in het telefonisch gehouden vraaggesprek.

Sarah benadrukte dat het ontvangen van de communie noch een recht noch een plicht is. “Het is een geschenk dat we vrij van God ontvangen en dat we met eerbied en liefde moeten verwelkomen”, zei de 74-jarige prelaat. “Het antwoord op het ontberen van de Eucharistie kan niet de ontheiliging ervan zijn. Dit is een kwestie van geloof. Als we echt geloven, moeten we het sacrament niet onwaardig behandelen.”

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: © Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *