Poolse primaat meldt doofpotbeleid bij Vaticaan

Aartsbisschop Wojciech Polak van Gniezno, die aan het hoofd staat van een van de oudste Poolse kerkprovincies en primaat van Polen, heeft een belangrijke doofpotaffaire inzake seksueel misbruik gemeld aan het Vaticaan.

Het gaat om Edward Janiak, die sinds 2012 bisschop van Kalisz is en daarvoor (vanaf 1996) hulpbisschop was van Wroclaw. Kalisz (67) wordt ervan beschuldigd priesters van wie bekend is dat ze kinderen seksueel hebben misbruikt, uit de wind te hebben gehouden.

Het doorspelen van dit soort informatie is ongezien in Polen en wordt beschouwd als een test voor de procedures die paus Franciscus vorig jaar introduceerde om een einde te maken aan dit soort misstanden.

Valse logica

Ik vraag priesters, broeders en zusters, ouders en leraren om zich niet te laten leiden door de valse logica de Kerk te beschermen die met succes misbruikers verborgen houdt, schrijft aartsbisschop Polak. Er mag binnen de clerus geen enkele mogelijkheid bestaan om minderjarigen seksueel te misbruiken. We staan niet toe dat deze misdaden met de mantel der liefde worden bedekt.

Documentaire

De zaak kwam aan het licht door een documentaire van de broers Tomasz en Marek Sekielski die gisteren zaterdag in première ging. Daarin is te zien hoe Janiak nalaat actie te ondernemen tegen priesters die bekendstaan om hun wandaden tegen kinderen.

Bisschop Janiak heeft (nog) niet gereageerd op de aantijgingen. Zijn bisdom Kalisz liet ter verdediging weten dat niet het hele verhaal van de ouders van vermeende slachtoffers te zien is. Hun zou zijn aangeraden meteen aangifte te doen.

De documentaire en de melding van aartsbisschop Polak komen er allicht niet toevallig op het moment dat in Polen de honderdste verjaardag van de in 2014 heilig verklaarde paus Joannes Paulus II (18 mei 1920 – 2 april 2005) gevierd wordt.
Volgens cijfers van de Poolse katholieke Kerk zelf werden tussen 1990 en midden 2018 tegen 382 priesters klachten over seksueel misbruik van minderjarigen ingediend. De klachten hadden betrekking op 625 slachtoffers.

Bron: ANP/kro-ncrv.nl/katholieknieuws

beeld: © https://www.poleninbeeld.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *