Stephan van Erp

In het Vlaamse tijdschrift Tertio staat een uitgebreid portret van hoogleraar theologie Stephan van Erp, sinds dit jaar lekendominicaan. ‘Mijn hele geloofsweg is bijzonder traag verlopen.’

‘Twintig jaar geleden al kwam ik door mijn werk aan het Dominicaanse Studiecentrum voor Theologie en Samenleving in Nijmegen in contact met de dominicanen. In diezelfde periode begonnen de lekendominicanen in Nederland zich beter te organiseren. Ik las Erik Borgmans boekje Dominicaanse spiritualiteit en volgde een cursus in het dominicanenklooster in Huissen, waar ik daarna wel vaker kwam.

Ik heb het ook op mij genomen om de erfenis van Edward Schillebeeckx, die ik enkele keren heb ontmoet, verder te zetten. Zo geraakte ik persoonlijk en intellectueel sterk betrokken bij de dominicaanse familie, maar ik zag mezelf gewoon als een verre achterneef.

Tot ik weer eens in Rotterdam aanwezig was op de professie van een van de nieuwe dominicanen – de orde had op korte tijd acht kandidaten, heel bijzonder. Borgman, zelf lekendominicaan, draaide zich in de kerk naar mij om en zei: “Oh, jij bent er ook weer”.

“Ja”, dacht ik, “ik ben er ook weer”.’

Lees het hele portret op de website van Tertio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *