Vaticaan stopt met uitzendingen vroegmis paus

Er komt binnenkort een einde aan de rechtstreeks uitgezonden videoregistraties van de ochtendmis van paus Franciscus in de kapel van Casa Santa Marta. Deze werden dagelijks door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken. De laatste uitzending is op 18 mei.

De paus zal op 18 mei de eucharistie echter elders vieren. Hij zal dan voorgaan in de Sint-Pietersbasiliek en wel aan het altaar waarin het lichaam van zijn voorganger Sint-Johannes Paulus II rust. Die dag is namelijk de 100ste geboortedag van de Poolse paus.

Vanaf 18 mei is het in Italië weer toegestaan om in kerken openbare diensten te houden. Dat is ook de reden waarom het Vaticaan met de dagelijkse uitzendingen ophoudt. Paus Franciscus waarschuwde eerder voor de virtualisering van de eredienst. De op internet en tv uitgezonden missen waren er vanwege de pandemie. Nu gelovigen weer fysiek aan de eucharistie kunnen deelnemen, wil het Vaticaan een virtuele deelname niet meer promoten dan nodig is.

“Veel mensen, zelfs degenen die ver van de kerk af stonden, voelden zich begeleid en gesteund door de paus, die aan het begin van elke dag rustig op de deuren van hun huis klopte”, schrijf de Vaticaanse hoofdredacteur Andrea Tornielli over de dagelijkse uitzendingen van de vroegmis van paus Franciscus. “Velen ontdekten het belang en de troost van de dagelijkse ontmoeting met het Evangelie. Velen hadden nog nooit eerder de doordeweekse liturgie op tv gevolgd.”

Volgens Tornielli stelden “de schoonheid en de eenvoud van de preken van de paus”, kijkers in staat om zich dagelijks door het Evangelie te laten voeden. “Tijdens de noodsituatie die ons binnen de muren van onze huizen opgesloten hield, werd het belang van de dagelijkse leer van de paus bevestigd en nog beslissender gemaakt in deze momenten vol onzekerheid, leed, angst en vele vragen over de toekomst.”

bron: kro-ncrv.nl

beeld: vaticanmedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *