Afrikaans continent is sterkst getroffen door vluchtelingencrisis

De wereld heeft vooral aandacht voor Syrië en Irak, maar de ergste vluchtelingencrisissen vinden plaats in de armste Afrikaanse landen.

Negen van de tien internationaal meest verwaarloosde vluchtelingencrisissen voltrekken zich momenteel in Afrika. Volgens de Vluchtelingenraad in Noorwegen wordt de lijst aangevoerd door Kameroen, gevolgd door de DR Congo, Burkina Faso, Burundi, Mali, Zuid-Sudan, Nigeria, de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Niger. Venezuela staat als enig niet-Afrikaans land op de zesde plaats van de lijst van meest getroffen landen.  De benaming miskend of verwaarloosd wordt door het instituut aan vluchtelingencrisissen toegekend op basis van drie criteria: het gebrek aan financiële steun om de crisis op te vangen, het gebrek aan belangstelling in de media en het gebrek aan politieke en diplomatieke aandacht.

De landen Niger en Burkina Faso worden voor het eerst op de lijst vermeld. Dat getuigt ook van het gebrek aan internationale aandacht voor de omstandigheden in de Sahelregio. De DR Congostaat al langer op de lijst. Maar het instituut benadrukt dat zowel de humanitaire hulpverlening als de industrie er erg kwetsbaar is voor fraude. Methodes om corruptie op te sporen, falen. De organisatie wijst erop dat de coronapandemie in vele arme landen een nieuwe stroom vluchtelingen op gang dreigt te brengen. Een kwart van de coronabesmettingen in Afrika is geregistreerd in Zuid-Afrika.

Bron: The New Humanitarian

beeld:©https://www.google.nl/welingelichtekringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *