Bisschoppen VS veroordelen racisme en geweld

Aartsbisschop José Gomez van Los Angeles en voorzitter van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen (USCCB) heeft een verklaring afgelegd over George Floyd en de protesten die de afgelopen dagen in Amerikaanse steden hebben plaatsgevonden. Daarin zegt hij dat racisme nooit getolereerd mag worden. Tegelijk veroordeelt hij het geweld van de relschoppers. Al dagen is het onrustig in grote Amerikaanse steden.

”Het doden van George Floyd was zinloos en wreed, een zonde die de hemel roept om gerechtigheid. Hoe is het mogelijk dat in Amerika het leven van een zwarte man kan worden ontnomen terwijl oproepen tot hulp niet worden beantwoord en zijn sterven wordt opgenomen terwijl het gebeurt?”, schrijft mgr. Gomez over het tragische voorval in Minneapolis op 25 mei.

“Ik bid voor George Floyd en zijn dierbaren en namens mijn broeders in het bisschopsambt deel ik de verontwaardiging van de zwarte gemeenschap en degenen die bij hen in Minneapolis, Los Angeles en in het hele land staan. De wreedheid en het geweld waarvan hij het slachtoffer is geworden, heeft niets te maken met de meerderheid van de goede mannen en vrouwen in de wetshandhaving, die hun taken met eer vervullen”, zegt Gomez, die erop vertrouwt dat de autoriteiten de verantwoordelijken ter verantwoording zullen roepen.”

Volgens de USCCB-voorzitter zijn de protesten die nu plaatsvinden een weerspiegeling van de “gerechtvaardigde frustratie en woede” van miljoenen Amerikanen die worden gediscrimineerd vanwege hun huidskleur. “Zo hoort het niet te gaan in Amerika. Racisme wordt al veel te lang getolereerd in onze manier van leven.”

De aartsbisschop is het eens met Martin Luther King toen die zei dat rellen de taal vormen van hen naar wie niet geluisterd wordt. “We zouden nu veel moeten luisteren. Deze keer mogen we niet voorbijgaan aan wat de mensen zeggen door hun pijn heen. We moeten eindelijk het raciale onrecht uitroeien, dat nog steeds te veel gebieden van de Amerikaanse samenleving infecteert.”

Gomez noemt het geweld van de afgelopen nachten “zelfvernietigend”. “Niets wordt gewonnen door geweld en er gaat zoveel verloren.” Hij veroordeelt degenen die legitieme protesten uitbuiten omwille van iets anders dan de strijd tegen onrecht. “De brandstichting en plundering in onze gemeenschappen, waardoor het levensonderhoud van onze naasten wordt geruïneerd, komt de zaak van rassengelijkheid en menselijke waardigheid niet ten goede.”

Tot slot zegt de rooms-katholieke kerkleider te hopen dat George Floyd niet voor niets is gestorven. “We moeten het offer van zijn leven eren door racisme en haat uit ons hart te verwijderen en onze toewijding te vernieuwen om de heilige belofte van onze natie te vervullen: een geliefde gemeenschap van leven, vrijheid en gelijkheid voor iedereen te zijn.”

De uitvaart voor George Floyd vindt 9 juni in Houston plaats. In die Texaanse stad bracht hij het grootste deel van zijn leven door. In 2018 verhuisde hij naar Minneapolis. De Amerikaanse bokslegende Floyd Mayweather heeft gezegd dat hij de kosten van de uitvaart voor zijn rekening zal nemen.

bron:kro-ncrv

beeld: © wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *