Boff noemt Bolsonaro ‘genocidaal’

Bevrijdingstheoloog en ex-franciscaan Leonardo Boff heeft de Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro ‘genocidaal’ genoemd in verband met het snel toenemende aantal coronadoden in Brazilië. De 81-jarige Boff verwijt het staatshoofd dat die de ernst van de pandemie heeft veronachtzaamd. De beroemde Braziliaanse godgeleerde en mensenrechtenactivist roept daarom de president op af te treden.

Brazilië telt volgens de officiële cijfers nu meer coronadoden dan Italië. Het aantal mensen in het Zuid-Amerikaanse dat stierf aan COVID-19 bedraagt meer dan 34.000. Alleen in de Verenigde Staten (meer dan 108.000) en het Verenigd Koninkrijk (bijna 40.000) zijn meer overledenen geregistreerd. Ook het aantal besmettingen blijft rap toenemen in Brazilië. In totaal telt het land daar inmiddels ruim 580.000 geïnfecteerden.

Boff geeft Bolsonaro de schuld voor de snelle verspreiding van het virus. “Hij is een genocidale man die zich niet bekommert om menselijk lijden. Brazilië verdient deze straf niet. En wat doen de verantwoordelijke autoriteiten? Ze moeten handelen!”

@LeonardoBoff Verificamos tantos crimes de responsabilidade,tanta falta de cuidado para com a vida que o Presidente deveria ser obrigado a renunciar.É um genocida, indiferente ao sofrimento humano.O Brasil não merece tal castigo.Que fazem os entes responsáveis?Tem que agir!165Twitter Ads info and privacy47 people are talking about this

Bolsonaro had corona vanaf het begin als een “kleine griep” gebagatelliseerd. “Mijn middelste naam mag dan wel Messias zijn, maar ik ben geen wonderdoener”, zei hij onlangs. “Het spijt me voor alle doden, maar dat is het lot van ons allemaal.”

In een tweede tweet op vrijdag bekritiseerde Boff een presidentieel decreet dat het equivalent van ongeveer 15 miljoen euro terugtrekt uit het sociale programma Bolsa Família en beschikbaar stelt voor pr-campagnes van de overheid. “Alleen een wrede en liefdeloze persoon als de president kon het brood uit de mond van de kinderen stoten om zijn ijdelheid te financieren”, twittert Boff. “Elke tiran, zeggen psychoanalytici, is egocentrisch en ijdel, net als Hitler.”

Boff trad in 1959 toe tot de Orde der Minderbroeders en werd in 1964 tot priester gewijd. In 1970 behaalde hij in München een doctoraat in de filosofie en de theologie. Een van zijn copromotoren was Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. In 1984 kreeg hij het aan de stok met zijn oude leermeester toen die prefect was van de Congregatie voor de Geloofsleer. Pater Boff werd door kardinaal Ratzinger officieel op de vingers getikt omdat zijn ‘theologie van de bevrijding’ was doorspekt met marxisme. Later zou hij Ratzinger beschuldigen van “religieus terrorisme”. In 1992 verliet Boff de franciscaner orde en liet hij zich laïciseren. Sindsdien is zijn denken en engagement sterk gericht op ecologische kwesties. Toen hij op op 14 december 2018 zijn 80ste verjaardag vierde, ontving hij een felicitatiebrief van paus Franciscus, die daarin Boff zijn “broeder” noemt.

bron:kro-ncrv

beeld:© https://np-kroncrv-v2-staging.s3.amazonaws.com/a6e4d0d39b.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *