Geen protest van rk-bisschoppen Turkije tegen Aya Sofia als moskee

De rooms-katholieke bisschoppen in Turkije zijn niet van plan te protesteren als besloten wordt om van de Aya Sofia weer een moskee te maken. Dat hebben zij vandaag laten weten aan Catholic News Service.

“Wij zijn een kerk zonder juridische status, dus we kunnen geen advies geven over de interne kwesties van dit land”, zeggen de bisschoppen.

“Ook al vinden we het wenselijk dat de Hagia Sophia een museum blijft, is het niet aan ons om te interveniëren of zelfs maar onze mening te geven over een besluit dat enkel de Republiek Turkije betreft”, aldus de kerkleiders van de katholieke minderheid.

Terwijl de katholieke bisschoppen benadrukken dat de status van de Aya Sofia een binnenlandse aangelegenheid is, vinden anderen dat juist niet vanwege haar grote betekenis in de kerkgeschiedenis. Al sinds Recep Tayyip Erdoğan aan de macht is, gaan er stemmen op om de voormalige kerk weer een islamitisch bedehuis te laten zijn. Dat leverde internationaal protest op, vooral van orthodoxe kerkleiders van Griekenland en Rusland.

De Kathedraal van de Heilige Wijsheid, gebouwd in opdracht van de Byzantijnse keizer Justinianus de Grote (527-565), was eeuwenlang het grootste godshuis van de christelijke wereld. Nadat de Ottomaanse sultan Mehmet II Constantinopel had veroverd, werd de Hagia Sophia bestemd tot moskee. Na de stichting van de secularistische Republiek Turkije werd de Aya Sofia (de Turkse benaming) een museum. Wel behield het gebouw de vier grote minaretten, die er in de vijftiende eeuw bij werden gebouwd.

Erdoğan hoopt dat de hoogste rechters van Turkije het decreet van Mustafa Kemal Atatürk uit 1935 op 2 juli ongedaan zullen maken, waardoor de Aya Sofia weer een moskee wordt. Haar typische architectuur gold lange tijd als het model voor andere islamitische bedehuizen, zoals de naburige Blauwe Moskee.

bron: kro-ncrv

beeld: ©https://np-kroncrv-v2-staging.s3.amazonaws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *