In memoriam Aad van den Heuvel

door oud KROmedewerker Willibrord Ruigrok

Afgelopen week is oud-collega Aad van den Heuvel overleden. Hij was al enige tijd ziek. Aad werd 84 jaar.

Zijn start bij de KRO was in 1959. Hij was er bij toen in 1960 Brandpunt werd opgericht, dat zich ontwikkelde tot een kritisch actualiteitenprogramma. Hij bleef er aan meewerken tot 1973. “Het was een hectische tijd. We gingen naar elke oorlog en natuurramp.” De redactie (met mensen als Ad Langebent, Richard Schoonhoven, Ed van Westerloo, Ton Verlind, Wilibrord Frequin, cameraman Piet Kaart) toonde een grote onafhankelijkheid van de heersende macht. Van den Heuvel: “Dat hebben wij willens en wetens doorbroken en in die zin hebben we een steentje bijgedragen aan de emancipatie van de samenleving.”

Aad had een grote belangstelling voor ‘de Derde Wereld’. Dat uitte zich, naast Brandpunt, o.a. in journalistieke en betrokken reisverslagen, zoals de serie Afrikaans dagboek (1975, per landrover dwars door Afrika), In goud en slaven (1982) over o.a. de slavernij vanuit West-Afrika, en Een verre opdracht over Nederlandse missie-organisaties (1985). 

Oud-collega en KRO-directeur Richard Schoonhoven noemt Aad een programmamaker van allure: “Reportages waaraan hij meewerkte werden wereldwijd uitgezonden. Aad was ontzettend nieuwsgierig, hij wilde gaan waar de wereld bewoog.” Hèt beeld dat Schoonhoven daarbij nog voor ogen staat is de oorlog in Biafra, 1968-1970. “Aad en een cameraman staan op het dak van hun hotel. Vliegtuigen komen laag over en bombarderen, en Aad doet daar live verslag. Hoeveel journalisten zouden toen zijn blijven staan en niet in de kelder zijn gedoken? Als het over Aad gaat koester ik díe beelden!”

Oud-NCRV-collega Aart Zeeman noemt Aad “een bijzondere man, een journalistiek voorbeeld, een gedreven collega, geestig, slim en vriendelijk. Ik beschouw het als een voorrecht dat ik voor Brandpunt later met hem terug mocht naar die iconische plek in Biafra waar hij in de jaren zestig wereldnieuws maakte.”

Ton Verlind, Brandpunt-collega en later KRO-directeur: “Hij was kritisch, had stellige opvattingen, maar was toch altijd charmant. Hij was zeer geëngageerd. Zijn passie voor de Derde Wereld liep als een rode draad door zijn leven heen.”

“Een betrokken, veelzijdig en gepassioneerd en bovenal een doorgewinterde journalist in alles wat hij deed voor de KRO,” luidt de reactie van de KRO op zijn overlijden.

Behalve bij de kritische èn betrokken journalistiek was Aad van den Heuvel ook betrokken bij de opzet van nieuwe programma’s: tv-programma’s die vaak een mengvorm waren van journalistiek en amusement. Zo is zijn naam verbonden aan De J.C.J. van Speyk-show en het satirische onderdeel Cursief daarin (1974-1975),  De Alles is anders show (1974-1982), De Ver van mijn bed show (1978-1992) over de derde wereld èn ons, KRO’s Middageditie (1985) en Gedane Zaken (1986).

Van den Heuvel was ook eindredacteur en medepresentator van het populaire tv-programma Ook dat nog! over consumentenleed (1989-2004), met in het vaste team voorts Hans Böhm, Erik van Muiswinkel, Sylvia Millecam en Gregor Frenkel Frank. In 1990 won dit programma de Gouden-Televizierring.

Uit onvrede over de zijns inziens te geringe aandacht van de omroepen voor milieu, mensenrechten, Derde Wereld en vrede was hij in 2002 mede-oprichter van De Nieuwe Omroep, die in 2005 een zendmachtiging kreeg, maar in 2010 ophield te bestaan.

Aad was voorts op radio te horen in o.a. Met het oog op morgen en Op de valreep (KRO). En: hij schreef vijf detectives. 

Aad van den Heuvel was getrouwd met oud-regisseur en oud-Journaalomroepster Annette Kentie, was vader van een zoon en van televisieverslaggever Caroline van den Heuvel. De uitvaart heeft afgelopen zaterdag plaatsgevonden.

——–

Vanavond herdenkt KRO-NCRV Aad in een tv-programma: Aad van den Heuvel – journalistiek icoon: om 22.10 uur op NPO2. Daarin komen oud-collega’s en vrienden aan het woord, onder wie Koos Postema, Fons de Poel, Erik van Muiswinkel, Hans Böhm en Matthijs van Nieuwkerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *