Nederlandse rk-kerken moeten meten en tellen voor vieringen

De versoepelingen die het kabinet woensdagavond aankondigde, hebben ook gevolgen voor het samenkomen in kerken en andere gebouwen van religieuze eredienst. Aanvankelijk zou de veiligheidsgrens bij godsdienstige bijeenkomsten per 1 juli maximaal 100 personen zijn, maar nu wordt deze grens onder voorwaarden losgelaten. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten dat dit ook geldt voor de parochies in de kerkprovincie Utrecht.

Geloofsgemeenschappen en parochies moeten gaan “meten en tellen” hoeveel parochianen er na 1 juli in de kerkgebouwen passen. In grote kerken is wellicht ruimte voor meer dan honderd mensen, maar in kleine kerken is dat aantal waarschijnlijk kleiner omdat de coronaregel van 1,5 meter afstand houden blijft gelden. Meten en tellen geldt ook voor vieringen in de buitenlucht. Dat hebben de bisschoppen donderdag aan de parochies laten weten.

Samenzang tijdens de mis zal voorlopig ook nog niet mogelijk zijn. Wel mogen de kerkkoren weer zingen, aangezien het kabinet per 1 juki zangkoren onder voorwaarden weer laat repeteren en optreden.

Het blijft ook nodig dat kerkgangers vooraf een plekje reserveren. Zij zullen gevraagd worden naar gezondheidsklachten en moeten zich aan allerlei hygiënemaatregelen houden.

Sinds 14 juni kunnen de parochianen weer te communie gaan tijdens de mis, maar de bedienaar staat achter een hoestscherm. Voor het ontvangen van de Heilige Hostie moeten mensen hun handen desinfecteren. Kerkgangers mogen de hostie ook op een meegebracht doekje of schaaltje laten leggen. De wijwaterbakjes blijven nog leeg en de biechtstoelen zijn dicht.

Parochies die een processie willen houden moeten daarvoor toestemming vragen bij hun eigen veiligheidsregio. De regels voor samenkomsten zijn niet overal hetzelfde. Bedevaarten zijn wel weer mogelijk nu de beperkingen voor busvervoer vervallen, maar de deelnemers moeten in de bus wel een mondkapje dragen.

bron: rk.kerkprovincie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *