Onze tv-tips voor de komende dagen (vanaf 6/6)

De redactie signaleert enkele waardevolle tv-programma’s die de komende dagen worden uitgezonden. De moeite waard om te kijken of om op te nemen.

Een familiegeheim

FILM • Het verhaal gaat over de 33-jarige Mathieu. Hij is gescheiden en woont en werkt in Parijs. Zijn moeder is al acht jaar geleden gestorven. Ze heeft hem nooit verteld wie zijn vader is. Op een ochtend krijgt hij een telefoontje uit Montreal met de mededeling dat zijn vader plotseling overleden is. Wanneer hij tevens verneemt dat daar twee halfbroers van hem wonen, beslist Mathieu om naar de begrafenis te gaan om hen te ontmoeten.
Le Fils de Jean is een drama- en mysteriefilm uit het jaar 2016. Met Pierre Deladonchamps, Gabriel Arcand en Marie-Thérèse Fortin in de hoofdrol.

• Le fils de Jean, zaterdag 6 juni 2020, 23.00u-00.35u, Canvas

Waarom haten we?

DOCU • Vanaf zondagavond zendt NPO 2 de veelgeroemde documentaireserie Why We Hate uit. Ze is geproduceerd door Steven Spielberg en gaat over welke mechanismen een rol spelen bij het ontstaan van haat en de oplossingen om haat uit te bannen. In zes afleveringen komen de verschillende facetten van haat voorbij. Zijn we allemaal in staat om te haten en wat is ervoor nodig om die haat aan te wakkeren? Hoe werkt het als haat voortkomt uit ideologie? Wat is er nodig om het ergste of het beste in ons naar boven te halen? En wat kunnen we doen om gewelddadige conflicten te voorkomen?

• Why we hate, zondag 7 juni 2020, 22.05u-23.00u, NPO2

Hoe gewone mensen moordenaars werden

DOCU • Massaal veel mensen waren betrokken bij de Holocaust. Hoe is het nazi-regime er toe gekomen om heel gewone mensen om te vormen tot moordenaars? Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van iedereen die een rol vervulde in het vervolgingssysteem? En wat met de Belgische verantwoordelijkheid? Zeven experten uit verschillende domeinen ontleden de systematiek van de nazi-vernietigingspolitiek. De experten die aan het woord komen zijn Laurence Schram (historica, Kazerne Dossin), Mary Fulbrook (historica, University College Londen), Ine Van linthout (professor toegepaste taalkunde VUB), Christophe Busch (criminoloog, voormalig directeur Kazerne Dossin), Herman Van Goethem (jurist/historicus, Universiteit Antwerpen), Ugur Üngör (socioloog/historicus, NIOD) en Frank Seberechts (historicus). 

• Kinderen van de Holocaust (slot), dinsdag 9 juni 2020, 21.20u-22.25u, Canvas

Duur wonen

DOCU • In grote steden overal in de wereld gebeurt hetzelfde: huizenprijzen schieten omhoog, maar de lonen van de bewoners niet. Wat zit daar achter? Filmmaker Fredrik Gertten volgt Leilani Farha die voor de VN internationaal onderzoek doet naar huisvesting.
Veel grote steden hebben identieke problemen. Farha gaat naar locaties in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea. Hier wordt in wijken waar voorheen niemand wilde wonen de huur verdriedubbeld, zodat de oorspronkelijke wijkbewoners moeten verhuizen.

• Push, woensdag 10 juni 2020, 22.55u-0.00u, NPO2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *