Duizenden herinneringen aan Brabantse rk-internaten verzameld

Een jaar geleden bracht het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) alle rooms-katholieke onderwijsinternaten in kaart met foto’s en verhalen op de website ‘Wierook, Wijwater en Worstenbrood’. Sindsdien delen oud-leerlingen dagelijks foto’s, anekdotes en zelfs complete verhalen met het BHIC.

“Bijna dagelijks delen oud-leerlingen foto’s anekdotes en zelfs complete verhalen met ons“, vertelt Thijs de Leeuw, projectleider van genoemde website.

“Ruim 2200 reacties en meer dan 800 foto’s staan er nu op de teller en deze aantallen nemen iedere dag toe. Om recht te doen aan deze inzendingen en om deze verhalen en foto’s een plek te geven, hebben we de site flink aangepast want deze groeide echt uit zijn jasje”, zegt de projectleider.

“De reacties zijn heel divers; er zitten ontroerende en helaas soms ook schrijnende verhalen tussen, maar zeker ook veel opgewekte. Je ziet ook digitale ontmoetingen tussen oud-klasgenoten na járen weer tot stand komen. Mooi natuurlijk dat dit podium zich daar voor leent”, aldus De Leeuw.

Omroep Brabant sprak naar aanleiding van de vernieuwing van de WWW-website met oud-leerlingen. Daaruit blijkt dat voor de een kostschool een hemel was en voor de ander juist een hel.
Zie artikel ‘Seksueel misbruik, strafregels of plezier met de meiden’

bron: kro-ncrv

beeld:https://www.bhic.nl/media/klooster_st-michielsgestel_ruwenberg-in-1927_bhic_1633-003942.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *