kardinaal Pell: ‘Er is veel goeds in gevangenissen’

De Australische kardinaal George Pell hield als gedetineerde een dagboek bij, dat Ignatius Press zal uitgeven. In het nieuwe nummer van het tijdschrift First Things is al een gedeelte daarvan gepubliceerd. Daarin vat Pell zijn ervaringen samen met de woorden: “Er is veel goeds in gevangenissen.”

De kardinaal werd in februari 2019 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat hij schuldig was bevonden aan het seksueel misbruiken van twee koorjongens. Pell hield vol dat hij onschuldig was en ging in beroep. Begin april van dit jaar vernietigde het Hooggerechtshof van Australië de vonnissen wegens gebrek aan bewijs. Na 13 maanden gevangen te hebben gezeten, werd hij vrijgelaten.

In de nu gepubliceerde passage zegt Pell dat gevangenissen “de hel op aarde” kunnen zijn. Hij zegt dat hij desondanks goed behandeld is. “Ik was onder de indruk van de professionaliteit van de bewaaarders, het geloof van de gedetineerden en het bestaande morele bewustzijn, zelfs op de donkerste plaatsen.”

In Melbourne, net als later in Barwon, werd Pell in eenzame opsluiting gehouden. Dat werd gedaan om hem te beschermen, omdat gevangenen die voor seksueel misbruik zijn veroordeeld, onderin de pikorde staan en vaak worden gemolesteerd. Begrijpelijk, zoals Pell zelf schrijft. Volgens hem blijkt daardoor dat criminelen ook een moreel besef hebben van de omvang van de verschillende graden van schuld.

Het dagboek, dat uit meer dan duizend pagina’s bestaat, zal begin 2021 verschijnen.

George Pell werd op 8 juni 1941 geboren in Ballarat. Hij werd In 1966 tot priester en in 1987 tot bisschop gewijd. Hij was aartsbisschop van Melbourne (1996-2001) en van Sydney (2001-2014). Paus Franciscus benoemde hem tot lid van de Raad van Kardinalen en maakte hem in februari 2014 prefect van het nieuw opgerichte Secretariaat voor de Economie. In oktober 2018 trok hij zich terug uit de Raad van Kardinalen en in februari werd hij door de paus ontslagen als financieel topman van de Heilige Stoel.

lees het artikel in First Things (Eng)

bron: kro-ncrv

beeld: first things

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *