Laatste trappisten verlaten Achelse Kluis

Broeder Gaby, de prior, en broeder André, familiaris, verhuizen naar de abdij van Westmalle. Dat meldt de plaatselijke nieuwssite internetgazet.be.

Volgende week verlaten de laatste twee trappisten de Achelse Kluis, officieel de Sint-Benedictusabdij. Broeder Gaby, de prior, en broeder André, familiaris, verhuizen naar de abdij van Westmalle, die de Achelse vestiging onder haar hoede heeft. Sinds 1846 woonden er monniken in de abdij.

De abdij heeft een grote, ook economische rol gespeeld in de streek. Haar prille begin dateert al uit 1648, zo blijkt uit de geschiedenis die de website onroerenderfgoed.be achterhaalde. 

In 1989 werd het grootste deel verkocht aan het Nederlandse Staatsbosbeheer en het Vlaamse Gewest. In maart 2004 werd het complex als monument erkend door de Vlaamse overheid en in 2018 als vastgesteld bouwkundig erfgoed. 

In de toekomst zal de nadruk liggen op de toeristische kant van de abdij. De bierproductie wordt voortgezet; de benaming ‘Achelse trappist’ blijft behouden. Een deel van het gebouwencomplex wordt sinds eind vorig jaar ingenomen door de uit Brazilië afkomstige christelijke leefgemeenschap Fazenda da Esperança.

• Bron: https://www.internetgazet.be/hamont-achel/

beeld: https://www.scripophily.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *