Parels van Rijn- en Maaslandse gotische houtsnijkunst

door: Eric Corsius op www.debezieing.nl

Oost- en Zuid-Nederland en het grensgebied bij Nijmegen zijn een aanrader wat gotisch houtsnijwerk betreft. “Vergeet even Italië en Frankrijk en ga coronaproof op zoek naar de parels van de Rijn- en Maaslandse gotiek”, zo tipt Eric Corsius in zijn vierwekelijks cultuurcolumn. 

Een oude collega, die zijn loopbaan als priester in het aartsbisdom Utrecht had afgelegd, vertelde me een keer een anekdote over kardinaal Alfrink, waarin diens legendarische, lichtelijk kwaadaardige humor naar voren kwam.

Als beginnend kapelaan was mijn collega in een parochie in het landelijke verre oosten van het aartsbisdom gestationeerd. Toen het naar zijn gevoel lang genoeg had geduurd, trok hij de stoute schoenen aan. Na een vormselviering, waarin de aartsbisschop zelf was voorgegaan, werd er door de plaatselijke clerus samen met de hoge gast gegeten in de pastorie. Heel voorzichtig polste de kapelaan zijn baas, of er misschien een verplaatsing naar een levendigere parochie in zat.

Lees het volledige artikel op www.debezieling.nl

Museum Schnütgen:  Arnt der Bilderschneider – Meister der beseelten Skulpturen, 25 juni – 20 september 2020, Museum Schnütgen.

beeld: ©www.theracoppens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *