Instructie over parochie raakt gevoelige snaar in Duitsland.

Nadat een aantal Duitse bisschoppen en theologen vooral kritiek hadden op het Vaticaanse document over parochies, reageren “Maria 1.0” en het Forum van Duitse katholieken positief en dankbaar op dit document.

De initiatiefgroep  “Maria 1.0” *) en het Forum van Duitse katholieken **) hebben de laatste Vaticaanse instructie over hervormingen in kerkgemeenschappen verwelkomd, ‘Als de benadering van de instructie hier in Duitsland niet meer overeenkomt met de feitelijke situatie, is het noodzakelijk de instructie toe te passen zodat de werkelijkheid daaraan gaat beantwoorden. We zijn ervan overtuigd dat dit precies de sleutel is om de problemen in de katholieke kerk in Duitsland op te lossen. “

Maria 1.0 is van mening dat de hervorming van het proces van de Synodale Weg in Duitsland gericht moet zijn op de uitvoering van de instructies van Rome. ‘We zijn ervan overtuigd dat een aanscherping van het katholieke profiel en een duidelijke verkondiging van de katholieke leer de weg zijn naar nieuwe groei’. De aanhangers van Maria 1.0 vinden dat  “het pad van bekering en nieuwe evangelisatie” zou moeten beginnen bij een heroverweging door die bisschoppen die kritiek uitten op de instructie uit Rome.

Ook het Forum van Duitse katholieken staat achter de nieuwe Vaticaanse instructie, omdat deze de pastoor weer zijn eigenlijke taak teruggeeft, zei forumwoordvoerder Hubert Gundet. ,, De zoektocht naar nieuwe manieren om het evangelie te prediken, moet een klimaat scheppen dat priesterroepingen bevordert en leken in staat stelt hun plichten in de samenleving te vervullen.” Gundet verklaarde verder dat “als Thomas Sternberg, president van het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK), en sommige bisschoppen en theologen deze ‘noodzakelijke instructie’ als niet realistisch en achterhaald afwijzen, ze daarmee duidelijk maken wat  voor soort gelovigen ze zijn. De Romeinse instructie werpt een dam op tegen hun inspanningen om al doende een alternatieve kerk te creëren. De oprichting van grote parochies met leiderschapsteams die de pastoor dicteren wat zijn priesterlijke taken zijn, is geen oplossing, maar een getuigenis van armoede’, bekritiseerde Gütter.

De instructie sluit leken uit van de kerkelijke leiding en benadrukt daarentegen de rol van de pastoor. Daarmee gaat “Rome” in tegen pogingen in veel Duitse bisdommen om de leiding van parochies toe te vertrouwen aan teams van priesters en leken. Iets wat het kerkelijk wetboek trouwens als een mogelijkheid aangeeft.
Talrijke kerkvertegenwoordigers en theologen uit Duitsland bekritiseerden de instructie als een stap terug naar het verleden. Er was scherpe kritiek van de bisschoppen  Franz-Josef Bode  (Osnabrück),  Peter Kohlgraf  (Mainz) en  Franz-Josef Overbeck  (Essen).

Bambergs  aartsbisschop Ludwig Schick  zei dat de instructie “meer kwaad dan goed” bracht voor de kerk en haar missie, en noemde de instructie theologisch gebrekkig. Bisschop Gebhard Fürst kondigde aan dat hij vast wilde houden aan het Rottenburg-Stuttgart-model van lekenleiderschap. Zelfs  aartsbisschop Stephan Burger  zei dat hij ondanks het Vaticaanse document zijn beleid ten aanzien van de parochie in het aartsbisdom Freiburg wil handhaven. Bisschop Franz Jung  zei dat hij innovatieve benaderingen in het document miste. Bisschop Stephan Ackermann  betreurde dat de instructie de persoonlijke verantwoordelijkheid van bisschoppen en bisdommen beperkt. Kardinaal Reinhard Marx gaf als kritiek: “Het is een beetje vreemd dat een document uit Rome komt zonder dat iemand er ooit met ons over heeft gesproken – is dit een samen optrekken van de universele Kerk en de plaatselijke Kerken, zoals men zou willen? Eigenlijk niet.” Kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen   daarentegen prees de instructie en ondersteunde zijn standpunt vrijdag weer in een  bericht op katholische.de.  Bisschop Bertram Meier uit Augsburg benadrukte dat zijn bisdom “goed kon leven” met de nieuwe Vaticaanse instructie.

*Maria “1.0” werd in mei vorig jaar opgericht door de Schongau-lerares Johanna Stöhr als reactie op de “Maria 2.0” -beweging. Deze laatste was het resultaat van een landelijke golf van protesten tegen een door mannen gedomineerde katholieke kerk en een pleidooi voor de toegang van vrouwen tot gewijde ambten in de kerk. 
**Het Forum van Duitse katholieken beschouwt zichzelf als een losse vereniging van “paus en kerk loyale” katholieken. Het forum is in 2000 in Fulda opgericht; het is gevestigd in Kaufering. (cbr / KNA)

Bron: katholisch.de

beeld:© sint vitus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *