Tijdschrift voor Theologie stopt

Na zestig jaar komt er een einde aan Tijdschrift voor Theologie, in 1961 opgericht door de Vlaamse dominicaan Edward Schillebeeckx.

Het veranderend theologisch, kerkelijk en academisch klimaat en het gebrek aan geld en opvolgers is daar debet aan, meldt de website van de Nederlandse dominicanenprovincie.

Het eerste nummer van Tijdschrift voor Theologieverscheen in het voorjaar van 1961, het laatste nummer van het periodiek in zijn huidige vorm zal in de winter van 2020 verschijnen.

De stekker wordt eruit getrokken door twee lekendominicanen, die beiden hoogleraar theologie zijn: hoofdredacteur Erik Borgman en eindredacteur Stephan van Erp.

Uitgangspunt van Tijdschrift voor Theologie is steeds geweest dat academische theologie “de voortgang dient van geloof en kerk in de hedendaagse cultuur”, schrijven Borgman en Van Erp. “Dit geloven wij nog altijd, maar we hebben de ervaring dat dit geloof nog maar door weinigen actief gedeeld wordt.”

Cultuur, kerk en theologie kregen gaandeweg “steeds sterker een zelfstandige logica” en dat maakte het draaiend houden van een tijdschrift dat deze drie bij elkaar wil houden steeds moeizamer, aldus de hoofdredacteur en eindredacteur. Het lukte niet om daarvoor jonge theologen te vinden. Bovendien waren de financiële reserves opgebruikt.

bron: kro-ncrv

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *