Vrijwilliger kathedraal Nantes opnieuw aangehouden

De Rwandese kerkvrijwilliger die na de brand in de kathedraal van Nantes op 18 juli werd gearresteerd en een dag later werd vrijgelaten, is zaterdag opnieuw door de politie in hechtenis genomen, aldus openbaar aanklager Pierre Sennès.

De oorzaak van de brand van de kathedraal van Nantes blijft een raadsel. Er zijn geen sporen van inbraak gevonden en binnenin het gebouw werden drie brandhaarden ontdekt. Het Openbaar Ministerie gaat nu wel uit van kwade opzet.

“De eerste resultaten van het centrale laboratorium van het Parijse politiebureau wijzen echter op een criminele opzet”, aldus Sennès. Naar aanleiding van de ontwikkelingen in het onderzoek is de 39-jarige kerkvrijwilliger zaterdag vroeg opnieuw gearresteerd. Hij is voorgeleid aan de rechter en die heeft besloten dat de asielzoeker voorlopig vast blijft zitten, zo liet Sennès zaterdagavond weten.

Volgens de Franse krant Le Monde zou de verdachte tijdens de ondervraging door de rechter hebben bekend op drie plekken brand te hebben gesticht in de kerk. Waarom hij tot zijn daad zou zijn gekomen, is onbekend.

In het kader van het onderzoek werden “meer dan dertig mensen” gehoord en zijn twintig rechercheurs en het laboratorium van Parijs ingeschakeld, aldus Sennès in een verklaring. Uit de eerste resultaten van het laboratorium zou blijken dat er sprake is van brandstichting, voegde hij toe.

Sennès zei vorige week nog dat de man was gearresteerd als onderdeel van “normale procedure” en dat het “voorbarig” was om te suggereren dat hij een verdachte in de zaak was. Zijn advocaat, Quentin Chabert, zei later dat er niets was dat zijn cliënt rechtstreeks met de brand in verband bracht.

De verdachte hangt maximaal tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro boven het hoofd.

De brand, die slechts 15 maanden na een verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde kerkorgel van Nantes. Dat dateerde van 1621 en overleefde de Franse Revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn voorwerpen en schilderijen van onschatbare waarde verloren gegaan.

klik hier voor een toelichting door de plebaan van de kathedraal (in het Frans)

bron: kro-ncrv

beeld: © diocèse de nantes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *