Herdenkingsdag voor slachtoffers van geweld op grond van geloof

80% van de wereldbevolking leeft in landen waar de godsdienstvrijheid wordt beperkt

Vandaag, zaterdag 22 augustus, wordt voor de tweede keer wereldwijd een herdenkingsdag gehouden voor de slachtoffers van geweld op basis van geloofsovertuiging of levenbeschouwing. Het initiatief werd in 2019 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om de aandacht te vragen voor slachtoffers van geweld op grond van geloofsovertuiging of levenbeschouwing. Het initiatief werd in 2019 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om de aandacht te vragen voor de religieuze vervolging wereldwijd.

In een verklaring herinnert bisschop Ludwig Schick van Bamberg namens de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) eraan dat ook vandaag nog altijd ontzettend veel mensen het slachtoffer zijn van vervolging, haat en minachting omwille van hun geloofs- of levensovertuiging. Soms gebeurt dat ook met de medewerking van de staat, die godsdienstvrijheid aan burgers ontzegt. Maar vaak zijn het agressieve, soms terroristische groeperingen die mensen aanvallen vanwege hun religieuze overtuiging. De Duitse bisschoppen roepen alle staten op om om de godsdienstvrijheid van alle burgers zo goed mogelijk te beschermen. Wij roepen ook internationale organisaties en zeker ook de westerse landen met hun lange traditie van religieuze tolerantie op de erkenning godsdienstvrijheid wereldwijd te bevorderen.

De Duitse Commissie Justitia et Pax waarschuwt voor de verdere verbreding van religieus fundamentalisme, ook in de eigen samenleving. Ze roept op tot een onbevangen ontmoeting met mensen van verschillende overtuigingen, maar ook tot waakzaamheid voor groeiend fundamentalisme in de eigen gemeenschap.

Bron: DBK

beeld: https://images.unsplash.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *