Fanatiek atheïst: Maarten van Rossem

Predikant en KRO-NCRV-presentor Jos van Oord en rabbijn Lody van de Kamp zijn boos op Maarten van Rossem vanwege een uitspraak die hij deed als zogenaamd jurylid van het tv-programma De slimste mens. In de uitzending van 5 augustus noemde de Utrechtse historicus het Oude Testament – de verzameling geschriften die in het judaïsme de Tenach heet – “een krankjorum boek”.

“Het lijkt op populistische prietpraat. En is nog gevaarlijk ook. Maar zo kan een mens met uw kennis toch niet omgaan met ons cultureel erfgoed?” reageert dominee Jos van Oord in een open brief op Facebook aan Van Rossem.

De opmerking naar aanleiding van een quizvraag schoot ook rabbijn Lody van de Kamp in het verkeerde keelgat, meldt Nieuwwij.nl. “Dat een professor een Bijbelboek of welk ander levensbeschouwelijk werk – het geloofsgoed van de medeburger – beschrijft als ‘krankjorum’, zegt alles over de professor en niets over het boek. Het gebrek aan essentieel respect voor die medemens is precies waar de Bijbel op doelt bij het aanhalen van al die ‘geweldsscènes’,” aldus de orthodox-joodse geestelijke.

Van Oord wijst erop dat het Oude Testament “een vergaarbak van geschriften” is. “Een mengelmoes van genres. Inderdaad, ook een bundel met ‘extreem veel geweld’ zoals u in de uitzending zei. Dus geen tijdloos boek. Auteurs hebben de stempel van hun tijd er op gedrukt. Wij weten soms beter. Maar niets ‘menselijks’ is de Bijbel vreemd. Geweld is helaas van alle tijden. Weet ook dat de Bijbel en geloven niet samenvallen.”

Televisiepersoonlijkheid Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en ging in 2008 met pensioen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als atheïst doet hij vaak antigodsdienstige uitspraken. Ook in zijn hoedanigheid van ‘jurylid’ van De slimste mens laat hij geen gelegenheid onbenut om zijn afkeer van godsgeloof voor het voetlicht te brengen.

bron: kro-ncrv

beeld kro-ncrv

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *