Als God spreekt over redding en herstel, is dat altijd inclusief de dieren

Paus Franciscus roept de mens in zijn encycliek Laudato si’ op tot herstel van het natuurlijk evenwicht met alle levende wezens. Volgens pastor Pieter Knijff vraagt dat iets van de ondernemer, de consument en de kerk.

door Pieter Knijff


In 2017 deed ik een onderzoek naar het bestaan van een ‘kloof’ tussen pastores en moderne agrarische ondernemers. Mijn vooronderstelling was dat die elkaar nauwelijks meer konden verstaan. De agrarische ondernemer was gericht op doelmatigheid, concurrentiepositie en economie. De pastor was de burger die graag goedkoop en gezond voedsel wil eten en die wil genieten van het landschap en de natuur.

Zijn ideaalplaatje over de boer was ooit eens ontstaan bij de schoolplaten van Cornelis Jetses. Uit het onderzoek bleek dat mijn vooronderstelling niet klopte, zowel de ondernemer als de pastor hadden dezelfde verlangens en dilemma’s. Het verlangen was een duurzaam en harmonieus bestaan, het dilemma was om dit te verwezenlijken met de bestaande geldmiddelen.

Wel bleek er een verschil in geloofsbeleving tussen agrariërs en pastores. De agrarisch ondernemer staat veel dichter bij de natuur en is zich bewust van de afhankelijkheid die het verzorgen van dieren en planten met zich meebrengt. Hij voelt zich daardoor op andere wijze dankbaar en verantwoordelijk.

Bij het onderzoek maakte ik onder meer gebruik van de encycliek Laudato si’ van Paus Franciscus. Later nam ik zitting in de Werkgroep Kerken en Landbouw Fryslân en bezocht ik regelmatig kerkelijke gemeenten en symposia en daar kwam de encycliek vaak goed ten pas.

lees het volledige artikel in het Friesch Dagblad

beeld: Friesch Dagblad, Marchje Andringa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *