De samenhang tussen de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de arme

De oproep van de paus tot ‘ecologische bekering’ is een oproep om met elkaar én met God zorg te dragen voor de aarde. Het gaat dan niet alleen om de natuurbeheer, maar ook om een streven naar vrede.

door Roland Putman ofm


De aarde is het gemeenschappelijk huis voor alle schepselen. We lezen het al in Genesis, in de middeleeuwen horen we Franciscus van Assisi hierover zingen en paus Franciscus neemt in zijn encycliek Laudato si’ het refrein van de lofzang letterlijk over.

In zijn encycliek spreekt hij beeldend over de aarde als ons gemeenschappelijk huis. Hij roept op tot een ecologische bekering, waarin we vanuit verbondenheid met God zorg dragen voor het leven in dat huis. Paus Franciscus maakt duidelijk dat waar we de aarde uitwonen en onze leefomgeving verstoren, niet alleen het milieu maar ook de sfeer er onder lijden.

Het ontstaan en de gevolgen van het coronavirus zijn hier een ingrijpend voorbeeld van. Wij maken deel uit van een ecologisch systeem, waarin alles met elkaar samenhangt: daar waar we geen rekening houden met ander leven op aarde, zal dat conflicten en andere problemen alleen maar groter maken. Als franciscaan voel ik mij gesteund door de encycliek in de zorg die ik met velen deel voor het milieu, de armoede en vredesvraagstukken.

Met de juiste keuzes ontmoedigen we corruptie en het gebruik van geweld

lees het volledige artikel in het Friesch Dagblad

beeld: Friesch Dagblad, Roel van der Aa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *