Fratelli Tutti

naar verluidt zullen dit de twee eerste woorden zijn van de nieuwe encycliek van paus Franciscus. Verwacht wordt dat hij deze zal ondertekenen op 3 october a.s. in Assisi.

Het is uitzonderlijk dat een encycliek niet “gegeven wordt in het Vaticaan” maar nu dus in de plaats die zo sterk verbonden is met de heilige Franciscus van Assisi, wiens naam de paus heel bewust heeft aangenomen. Immers in het leven van de heilige Franciscus spelen veel thema’s een rol die de paus zeer ter harte gaan: zorg en eerbied voor de natuur, ruimte voor de armen, vrede tussen de godsdiensten.

Nu in deze coronatijd heeft paus Franciscus herhaaldelijk laten merken dat de crisis hem zeer aan het hart gaat. Voortdurend benadrukt hij in deze weken het belang van de solidariteit tussen mensen, de zorg voor elkaar en dat het niet gewoon kan doorgaan zoals het voorheen was.

Paus Franciscus neemt nu een initiatief om de weg te wijzen aan plaatselijke kerken die dikwijls niet veel verder komen dan het streamen van kerkdiensten en het voorschrijven van de wijze van communiceren in deze tijd met gevaar van besmetting. Nu is het volgens de paus hoog tijd om de solidariteit tussen mensen, zuster- en broederschap en échte menselijkheid te beoefenen. Daar zal hij sterke nadruk op leggen. De keuze voor “gegeven te Assisi” onderstreept de bedoelingen van de paus. Twee eeuwen geleden, in 1848 heeft Pius IX ook twee encyclieken geschreven niet vanuit het Vaticaan want vandaar was hij gevlucht naar Gaita en Napels, toentertijd steden in het koninkrijk Sicilië. Dat de paus een encycliek schrijft niet vanuit het Vaticaan maar vanuit betekenisvolle andere locatie is op zich al een boodschap.

De katholieke sociale leerstelling naar een nieuw niveau tillen

“deze nieuwe encycliek zal proberen een nieuwe mentaliteit tot stand te brengen die denkt in termen van gemeenschap en de prioriteit van het leven van iedereen boven de toe-eigening van goederen door enkelen,” zei de paus, onder verwijzing naar zijn eerste belangrijke document, Evangelii gaudium .

Waarschijnlijk zullen er een aantal citaten uit deze apostolische aansporing uit 2013 in de nieuwe encycliek over menselijke broederschap klinken. En er zullen zeker ook veel verwijzingen zijn naar de encycliek Laudato si ‘uit 2015 .

Maar Fratelli Tutti is meer dan een herformulering, of opsomming van eerdere “hoogtepunten” of van “het beste van” eerdere documenten. We zullen geconfronteerd worden met reflecties die Franciscus, en zijn geestverwanten de afgelopen jaren over deze kwesties naar buiten hebben gebracht.

Zoals elke goede leraar weet paus Franciscus dat het belangrijk is om op verschillende en meer indringende manieren terug te komen op het onderwerp. Verwacht dat Fratelli Tutti opnieuw de sociale leer van de kerk naar nieuw niveau zal tillen, zoals eerder Laudato Si’ al deed..

Nu is het afwachten wat de impact zal zijn van deze nieuwe pauselijke boodschap. Zal paus Franciscus de juiste snaar weten te raken?

bron: domradio.de/lacroix

beeld: © twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *