Heilige Stoel en China willen akkoord hernieuwen

Staatssecretaris Pietro Parolin © Vatican Media

Staatsecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin heeft maandag na zijn ontmoeting met de Italiaanse premier Giuseppe Conte in Rome aan journalisten bevestigd dat zowel China als de Heilige Stoel het diplomatieke akkoord tussen beide staten wil vernieuwen.

Op 22 september 2018 werd een voorlopig akkoord ondertekend, waarin onder meer de procedure voor de benoeming van bisschoppen in China werd vastgelegd. Officieel eindigt het akkoord 22 september aanstaande. Eerder had ook al een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking gezegd dat China van plan was om de overeenkomst te verlengen.  

kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, de voormalige bisschop van Hongkong, heeft het voorlopige akkoord de afgelopen weken al meermaals afgebrand. . Volgens hem betekent de overeenkomst een knieval voor de Chinese machthebbers en een verraad aan Romegetrouwe katholieken in China die altijd trouw zijn gebleven aan de paus. Vele waarnemers beschouwen de overeenkomst als het minste kwaad, gezien de actuele situatie in China en de nog altijd sterke greep van de Chinese partijleiding op de geloofsgemeenschappen in China.

Bron: Kathpress.at /kerknet

beeld: © vaticanmedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *