Paus ontvangt kardinaal Zen niet

De kardinaal, die onaangekondigd Rome bezocht, had gehoopt op een ontmoeting met de paus © CardJosephZen@twitter |

De emeritus bisschop van Hongkong, kardinaal Joseph Zen , heeft tevergeefs geprobeerd door de paus in audiëntie te worden ontvangen. Italiaanse media berichtten dat de kardinaal (88) ondanks problemen met zijn gezondheid naar Rome was gekomen om de paus te spreken. Onverrichterzake keerde hij na vier dagen terug, de paus ontving hem niet.

Zen is een van de meest prominente critici op de toenaderingspogingen van het Vaticaan naar China. Het voorlopig akkoord over de benoeming van bisschoppen, liep onlangs af. Staatssecretaris Pietro Parolin kondigde aan dat het akkoord zou worden vernieuwd om de “weg naar de eenheid van de Kerk in China” te vervolgen . 
Zen is van mening dat dit fundamenteel onjuist is en blijft bij zijn kritiek. “Je sluit geen deal met de duivel”, zei hij, “De duivel moet worden bestreden.” Bovendien wilde hij zijn bezorgdheid uiten aan de paus over de nog uitstaande benoeming voor de vacante zetel van het bisdom Hongkong. Hij vreest dat de 61-jarige Peter Choy, benoemd zal gaan worden omdat hij voor “Peking”acceptabel is. “Deze benoeming zou een ramp zijn voor de kerk van Hong Kong”.

Naar schatting zijn 9 tot 10 miljoen van de bijna 1,4 miljard inwoners van de Volksrepubliek China katholiek. Zoals bekend is de Chinese katholieke kerk in twee groepen verdeeld: naast de regime-getrouwe “patriottische vereniging” is er een ondergrondse kerk die in gemeenschap is met de paus. Sinds 1951 zijn de officiële diplomatieke betrekkingen tussen de Volksrepubliek en het Vaticaan verbroken. Met regelmaat was de benoeming van een nieuwe bisschop een strijdpunt tussen Peking en het Vaticaan, daarom wordt het voorlopige akkoord internationaal gezien als een keerpunt in de betrekkingen tussen China en Vaticaanstad. 

(katholisch.de/tmg / KNA)

beeld: ©restkerk.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *