Akense Vredesprijs toegekend

De Franse priester Antoine Exelmans, betrokken bij het vluchtelingenwerk in Marokko, en Centro Gaspar Garcia, de Braziliaanse mensenrechtenorganisatie, krijgen de Akense Vredesprijs 2020. 

Exelmans, priester van het bisdom Rennes, en zijn team ondersteunen al drie en een half jaar de vluchtelingen in Oujda aan de Algerijnse grens, die Marokko bereiken op hun lange reis door het continent. Om hen te beschermen tegen mensenhandelaars, chantage en mishandeling, biedt de priester hun onderdak. Ook bieden hij en zijn team hulp bij het aanvragen van asiel bij de UNHCR.

Het Centro Gaspar Garcia (CGG) werd in 1988 opgericht uit verontwaardiging over het geweld tegen de armen. Het is vernoemd naar de Spaanse priester en mensenrechtenactivist Gaspar Garcia, die op 11 december 1978 in Nicaragua werd vermoord. Het CGG heeft de afgelopen jaren meer dan 13.000 gezinnen in precaire woonomstandigheden gered van gedwongen verhuizingen. Daarnaast biedt het centrum sociaal-psychologische ondersteuning aan 500 daklozen in de metropool São Paulo.

De Aachener Friedenspreis werd voor het eerst uitgereikt in 1988. Het doel van de prijs is het eren van personen of groepen die “van onderaf” bijdragen aan vrede en begrip. Traditioneel wordt de prijs, waaraan een bedrag van 2.000 euro is verbonden, op 1 september op Anti-oorlogsdag uitgereikt, maar dit jaar wordt hij vanwege corona pas op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, uitgereikt.

bron: kro-ncrv.nl

beeld: Kirchenkreis Jülich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *